Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Ni ciutadans ni catalans

El Tribunal Constitucional ha clavat la segona estucada al 9N. En un parell d’hores ha tornat a decidir per unanimitat que acceptava a tràmit la impugnació de Madrid contra l’anomenat […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 04/11/2014

El Tribunal Constitucional ha clavat la segona estucada al 9N. En un parell d’hores ha tornat a decidir per unanimitat que acceptava a tràmit la impugnació de Madrid contra l’anomenat procés participatiu, quan els preparatius ja estan pràcticament enllestits. La pilota torna a ser a la teulada del Govern català que no pot tornar a cometre l’error de si fa no fa un mes. El que més va doldre aleshores va ser que l’executiu Rajoy va clavar a tota una Nació sense despentinar-se perquè hores després el Govern català claudicava i aturava tota la maquinària.
 

Allò va provocar un trencament de la unitat, el pas enrere d’Iniciativa, la fugida endavant d’Esquerra Republicana i la pèrdua temporal del rumb de la nau. Va haver de ser la CUP la que va recollir la trencadissa del gerro i va començar a recompondre’l. La societat civil i els partits polítics acabarien fent una treva i donant una segona i definitiva oportunitat a Artur Mas, sobre qui ara tornen a recaure totes les mirades.
 

Només queden cinc dies, cal aguantar la pressió que arribarà de Madrid i sortir en massa diumenge a votar sota la cobertura del Govern català, tal i com també li demanen els partits sobiranistes o l’ANC. Aquesta vegada, des de la Generalitat, el portaveu Homs ha avisat que el procés segueix i el 9N hi haurà urnes. Però caldrà posar en quarantena aquestes declaracions perquè s’ha convocat una reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, per “fer pinya” al voltant de la consulta. Són moltes les veus que creuen que Mas aprofitarà aquest espai per a derivar en les entitats la responsabilitat de l’organització de la consulta. De ser així, la pròpia CUP ja ha avançat que això seria “una traïció” al poble.
 

De moment però, el Govern català ha estat a l’altura de les circumstàncies i s’ha mostrat ferm, sense anar més enllà. CDC també mostra valor, mentre PP i C’s es desesperen. Tant una força com l’altra han anunciat mobilitzacions el mateix 9 de novembre per denunciar que “amb la democràcia no s’hi juga”. D’altra banda, el PSC seria favorable a que Mas delegui, i així la consulta perdria tot el seu valor.
 

Precisament un Arenys de Munt II és el que tothom vol evitar que es converteixi aquest procés participatiu. De consultes populars ja en vam fer, i impugnades, i si el Govern català no és capaç d’assumir aquest risc, és que no està prou capacitat o no té prou valor per afrontar aquesta lluita. I Junqueras ja esmola l’espasa. És per això que els catalans, de forma espontània han reaccionat amb una cassolada espectacular que s’ha fet sentir arreu de Catalunya durant aquesta vesprada. I després, en una acció més digital, la web del TC s’ha vist col·lapsada pels milers de visites de catalans emprenyats.
 

Si Espanya busca brega, es trobarà amb un mur de catalans dempeus que defensaran democràticament que són ciutadans d’una Nació anomenada Catalunya.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014