Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

Moments de la història (I)

Són petits espais de temps de la història contemporània del segle XX. Un recull de personatges i fets. Tot va començar amb la difusió que van fer del llibre de […]

Avatar
Francesc Bonastre i Santolària 16/10/2016

Són petits espais de temps de la història contemporània del segle XX. Un recull de personatges i fets. Tot va començar amb la difusió que van fer del llibre de José María Zavala «Los expedientes secretos de la guerra civil». A mi em va fer gràcia el títol, vaja, no és que sigui un catedràtic d'història ni un investigador professional, però com a llicenciat en la matèria i investigador parcial em va sorprendre això dels expedients secrets de la Guerra Civil i, vaig assenyalar que no existien. Bé, això no vol dir que no hi hagin en alguna banda, però que no són coneguts com a fonts històriques.

De la mateixa manera, vaig dir que hauria de comprar el llibre per veure les fonts històriques que feia servir l'autor i, feta la compra, havia una bibliografia, uns arxius i unes col·leccions de publicacions consultades. El llibre parla de 9 personatges en aquest conflicte bèl·lic i té un apartat que es diu Fonts Documentals, on hi ha una recull de documents que no tenen gaires referències per ser trobats.

Durruti, història de una bala: Certament alguns escriuen molt bé i, a més, la presentació i, una bona difusió fan la resta. Dit això, María Zavala no aporta res que no fos ja conegut anteriorment sobre la mort de Buenaventura. El llibre d'Abel Paz «Durruti en la revolución española» parlava de «Las muertes de Durruti» àmpliament. Però del cert, encara no sé sap res. La meva hipòtesi era que el sergent José Manzana Vivó era possiblement el responsable de l'assassinat. Així mateix ho diu Zavala. Ara, el per què del crim també té vàries hipòtesis i no sabria per quina prendre partit. De Manzana tampoc sé sap gran cosa posterior a la Guerra Civil; existeix la fitxa de la secció política-social (Repressió política Franquisme) i la fitxa de la seva dona Maximina Amiliano Baztán en Mèxic el 25 de maig de 1939. Alguns creuran que l'acusat no podria ser perquè estava ferit a la mà dreta que reposava en un cabestrell i, per tant, creuen que la bala va sortir accidentalment de la pròpia pistola de Durruti.

Llibres:

http://www.planetadelibros.com/libro-los-expedientes-secretos-de-la-guerra-civil/211921

http://durrutisangreanarkista.blogspot.com.es/2011/02/pdf-durruti-en-la-revolucion-espanola.html

http://www.uniliber.com/titulo/MUERTE%20DE%20DURRUTI%20LA/

Articles:

http://elpais.com/diario/1993/07/11/espana/742341609_850215.html

http://magnicidios1.blogspot.com.es/2013/03/expediente-durruti-movil.html

http://www.mundohistoria.com.ar/la-misteriosa-muerte-de-buenaventura-durruti/

http://durrutisangreanarkista.blogspot.com.es/2011/11/la-muerte-de-durruti.html

Film:

https://www.youtube.com/watch?v=U-W_iD7hjdk

Arxius:

PARES:

«Ficha de Amiliano Batzán, Maximina. Portal Movimientos Migratorios Iberoamericamos».

«Centro Documental de la Memoria Histórica

1. ARCHIVOS PÚBLICOS

Delegación Nacional de Servicios Documentales de la Presidencia del Gobierno

SECRETARIA GENERAL

Fichero de la Secretaría General y de la Sección Político Social

Fichero Nº 38 de la Sección Político Social.

Ficha de Jose Manzana Vivo»