Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Més enllà de la qüestió jurídica

No hi ha dubte que, més enllà de la qüestió jurídica, Catalunya ha arribat a un punt d'ebullició, a un punt de no-retorn. Passi el que passi a partir d'ara, […]

Josep Maria Loste
Josep Maria Loste 22/11/2014

No hi ha dubte que, més enllà de la qüestió jurídica, Catalunya ha arribat a un punt d'ebullició, a un punt de no-retorn. Passi el que passi a partir d'ara, la situació actual a casa nostra sembla l'inici d'una mena de revolta interclassista, que vol “guanyar la llibertat” i deixar de dependre d'una oligarquia castellana, amb seu a Madrid, que simplement ens vol xuclar la sang, a tots els catalans.. Cal tenir molt present que, en els darrers 150 anys, el catalanisme ho ha intentat tot per tal de poder trobar un encaix acceptable en Espanya, però ha estat impossible.

Des de la Renaixença fins a les eternes discussions sobre l'Estatut del 2006, Catalunya ha volgut viure en simbiosi amb Castella-Espanya i, alhora, transformar l'Estat, per tal de superar aquesta oligarquia, preindustrial i predemocràtica que ho domina absolutament tot: la tasca ha estat totalment infructuosa.