Dilluns, 3 d'octubre de 2022 - Edició 1530
La República

“No ta fot”? Mas surt indemne de la comissió

Excepte Oriol Junqueras, avui hi havia tots els presidents dels grups parlamentaris interpel·lant al president Mas. Una situació anòmala com la de veure per primer cop un president de la […]

El Dietari del Procés 09/02/2015

Excepte Oriol Junqueras, avui hi havia tots els presidents dels grups parlamentaris interpel·lant al president Mas. Una situació anòmala com la de veure per primer cop un president de la Generalitat en una comissió d’investigació parlamentària. La compareixença del president aquesta tarda és, en primer lloc, un símptoma de bona salut de la democràcia catalana, per sobre de les disputes partidistes. N’haurien de prendre nota ponent enllà.
 

Com a novetat, el president ha relatat que Pujol va explicar-li el 25 de juliol de 2014 a les vuit del matí que tenia una confessió per fer. Mas li va demanar que esperés a la tarda per fer-la pública, i ha recalcat que no li va demanar en cap moment que no ho fes. Per Mas, l’afer Pujol pertany a l’esfera privada d’aquella família. L'argument no ha colat, però l’actual president ha defensat que no era el primer cop que responia preguntes sobre el Cas Pujol, ITV o Palau, i que sempre hi ha estat disposat. També ha recopilat quina és l’obra de govern en quant a transparència, i la tasca a l’hora d’intentar evitar la deslocalització d’empreses. Finalment ha hissat la bandera de la Hisenda Catalana, com a estructura d’Estat que hauria de servir per a controlar millor el frau i la corrupció.
 

“Mai he tingut ni un sol cèntim fora de Catalunya, ni jo ni la meva dona”. El president ha hagut de respondre a acusacions més concretes i directes després de la suau intervenció d’ERC, arran de la del PSC d’Iceta. Mas s’ha vist forçat a treure temes personals com ara parlar de la pròpia herència familiar, i a subratllar que a ell se li demanen coses que no se li demanen a ningú. El president ha sabut driblar amb elegància els arguments dels polítics de l’oposició, fins i tot d’Alícia Sánchez-Camacho, que ha carregat amb crispació i en castellà, per a les televisions espanyoles. La intervenció de Camacho ha estat la més hipòcrita, perquè ella mateixa ha estat requerida pel Parlament per declarar sobre el cas de 'La Camarga' i 'Método 3', i no ho ha fet. La seva segona intervenció ha estat més concreta, però ha acabat perdent els papers acabada la intervenció i amb el micro encara obert amb una expressió que ha estat automàticament la riota a les xarxes: “no ta fot?”.
 

Mas ha superat també la prova d’Iniciativa, que ha situat tota la seva carrera política a l’ombra de Prenafeta, Alavedra i Pujol. Ell ha respost que aquests suposats ‘padrins’ el van apartar de la cursa per ser el cap de llista de CiU a l’Ajuntament de Barcelona, quan ell estava preparat i predisposat a ser-ho. Albert Rivera ha estat punyent però no s’ha acarnissat tant com la líder popular. Els partits unionistes no se n’han sortit a l’hora d’intentar desgastar un president que ha sortit indemne de la compareixença. Isabel Vallet, de la CUP, ha intervingut en el sentit de recalcar que Mas només parlés per ell mateix, inhibint-se de la resta de coses que passen al seu entorn (Govern i CDC). Vallet ha insinuat que el càrrec d’encobriment també està previst al codi penal, i ha demanat la dimissió de Xavier Crespo.
 

La representant de CiU, Meritxell Borràs, ha intervingut amb contundència contra la petició d'intervenció de la oposició. Ha dit que la comissió no serveix per res més que per empastifar i generar titulars, i ha estat especialment dura amb ERC per haver-se apuntat a la “deslleialtat institucional” promoguda per la resta de l'oposició. La diputada de CiU ha remarcat que Mas no ha estat ni imputat ni citat en cap d'aquests casos, la qual cosa, segons CiU, feia innecessària la seva compareixença. Mas ha recollit el guant i ha aprofitat per recordar que en els propers mesos potser serà imputat, però per fer efectiu el mandat popular el 9N.
 

El president ha driblat totes les qüestions amb la solidesa habitual, com si es tractés d’una sessió de control al Parlament. Mas s’ha volgut distanciar de l’etapa Pujol i del to de la compareixença de l’expresident. El relleu de Jordi Pujol s’ha vist obligat, amb el temps, a trencar amb el passat. Altra cosa serà si les respostes han agradat o no, però la conclusió ha quedat ben palesa com bé han dit alguns opinadors: ERC ha acabat fent un favor a Mas votant a favor de la seva compareixença, perquè n’ha sortit reforçat.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés