Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Manifest per la tradició i el progrés. Becerrades d’Algemesí, mai més.

Importants personalitats de la política, la cultura, el sindicalisme i defensors i defensores dels drets dels animals estan entre les primeres signatures del Manifest per la tradició i el progrés.  […]

Iniciativa Animalista
Iniciativa Animalista 01/09/2014

Importants personalitats de la política, la cultura, el sindicalisme i defensors i defensores dels drets dels animals estan entre les primeres signatures del Manifest per la tradició i el progrés.  Becerrades d’Algemesí, mai més.
La Plataforma Iniciativa Animalista fa públic el “Manifest d’Algemesí: que la tradició no impedisca el futur”, una crida al progrés cap a unes festes sense sang i on la tradició de veritat no estiga segrestada per pràctiques èticament insostenibles que la utilitzen com a única justificació.
És el cas de les becerrades cadafaleres d’Algemesí, on es disfressa de festa i carnaval la matança d’animals indefensos per persones aficionades, que mai tenen més de dos anys i que sovint no han complert un.  S’intenten amagar del món al cor de la setmana de bous que, a la seua vegada, es vol amagar darrere de les Festes de la Mare de Déu de la Salut, la festa de les Muixerangues que és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
Enric Morera, Marga Sanz, Juan Soto, Ester López, Juan Ponce, Mònica Oltra, Lluís Torró, Fran Ferri, Marina Albiol, Jordi Sebastià, … El manifest ha estat signat per persones diputades a les Corts Valencianes, eurodiputades, regidors i regidores d’Algemesí, l’Alcúdia o Argentona…, sindicalistes com Emilia Moreno S. General de la CGT al País Valencià, Beatriu Cardona i Mavi Oliver de la Intersindical…Núria Arnau S. General d’ERPV i Anna Oliver de SI, gent de la Universitat i altres docents, estudiants, activistes dels moviments socials, personalitats de la cultura i moltes més.  Totes elles reclamen que el poble d’Algemesí puga decidir sobre aquesta situació.
Dels espais i organitzacions en defensa del drets dels animals destaquen entre altres Leonardo Anselmi, Miquel Llorente, Aïda Gascón, Anna Carbonell, Naty Rizzo, Jesús Frare i Encarna Canet, Ana Espinosa, Wladi Morales així com els fundadors del Santuari GaiaIsmael López i Coque Fernàndez.
Altres noms significatius del mon de la política, la cultura i el mon associatiu que donen suport al manifest són Guillem Agulló, Carme Salvador, Carles Castellanos, Sal·lus Herrero, Maria Isona, Vicent Luna, Jaume Lloret, Ferran Suay, Rafel Sanchis de Catalans UK i Tonetxo Pardiñas President de la Societat Coral El Micalet.
En suport de la 9a manifestació antitaurina.  Iniciativa Animalista demana l’adhesió de totes les persones que vulguen signar el manifest, a través del correu iniciativaanimalista@gmail.com.  
El manifest forma part de les accions de suport a la Folgança – Iniciativa Animalista d’Algemesí, convocant de la 9a manifestació antitaurina que es celebrarà el dissabte, 13 de setembre, a partir de les 19:00h.  La manifestació eixirà de l’estació d’Algemesí, pel carrer Muntanya, arribarà fins a la plaça de bous, que estaran muntant en eixe moment.  El final d’acte serà a la plaça del Mercat.   
 
Algemesí 1 de setembre 2014

Manifest per Algemesí: Que la tradició no impedisca el futur.

La ciutat d’Algemesí celebra les seues festes de la Mare de Déu de la Salut el 7 i 8 de setembre.  Són el bressol de la nostra Muixeranga i l’origen de totes les torres humanes que s’alcen com castells a les nostres terres.  Les seues representacions, figures i valls són Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Dues setmanes després, enganxada com una rèmora a aquest tresor de la nostra cultura, arriba la setmana de bous.  Fa molts anys que intenten justificar la matança de desenes de jònecs com si fóra una continuació, com si fóra imprescindible per a l’alliberament i la diversió sense límits que segueix a la contenció de les festes religioses.  

I, al mig, estan les becerradescadafaleres.  L’invent més reeixit per a socialitzar la violència entre la gent jove. Les adornen de carnaval, amb disfresses, balls i alcohol.  Les precedeixen d’alegria i somriures, fan un gran esforç per a normalitzar el que ve després: el patiment de vedells que no es poden defensar, sempre de menys de dos anys i moltes vegades sense haver-ne complit un.  

També les han intentat disfressar amb normes, controls veterinaris i cursets preparatoris.  Els animalets, que passen la major part del temps atemorits contra les barreres, continuen patint banderilles i estoc si la gent encarregada s’aguanta dreta i mostra “certa habilitat”. 

Algemesí és el millor exemple del que representen les festes i les tradicions.  A Algemesí, la tortura taurina es disfressa de tradició i segresta la festa.  Sosté una de les pitjors expressions de l’entreteniment amb el maltractament animal, difícilment superable per cap altra.

Els esforços per sostindre aquesta pràctica són del tot incomprensibles.  Aquest any, els grups de l’oposició municipal consensuaren una proposta que només eliminava el martiri dels vedells a la plaça amb banderilles i estoc i la seua mort davant del públic.  Aquesta demanda tan limitada, que només hauria estat un xicotet pas endavant, fou rebutjada com totes les anteriors, i la festa de veritat continuà sent hostatge de la barbàrie, que no està disposada a fer ni el més mínim pas enrere.  

La tradició és quelcom que es conserva com un tresor, perquè val la pena conservar-lo.  És saviesa amb arrels i sentiments que s’han de sentir.  No són errors i injustícies del passat que han de ser passat, malgrat que sempre hi haurà qui els vulga fer passar per tradició.  La gent d’Algemesí pot tindre tradició, festa i progrés, sense renunciar a res que no siga el patiment dels animals.  Una “tradició” que sempre implicarà eixe patiment no es pot actualitzar, no es pot mantindre per molt adornada i disfressada que estiga.   

Ara és el temps dels passos endavant, de canviar tot allò que no va bé.  El temps que totes i tots diguem la nostra, que el poble d’Algemesí siga l’amo del seu temps de diversió i de la plaça Major de tornejants, pastorets i bastoners, de les Muixerangues que s’alcen a tocar del campanar de Sant Jaume.  És l’hora que s’acabe la mala fama d’Algemesí. 
 
Signatures inicials de persones i entitats.

   
Aguilar, María del Mar Militant CGT
Agulló, Guillem Plataforma pel Dret a Decidir
Albiol, Marina Eurodiputada IU/EUPV
Alfaro, Jesus Militant CGT
Anselmi, Leonardo Fundació Franz Webber.
Ardid, Anna Joves pel Dret a Decidir
Arnau, Antonio Membre del Consell Polític d’EUPV
Arnau, Nuria Secretaria General ERPV
Banyuls, Empar Estudianta
Banyuls, Enric Pintor
Barberà, Consol Compromís Alaquàs
Belenguer, Carme Moviment veïnal
Bermúdez, Josep Regidor Més Algemesí
Blanco, Ignacio  Diputat d'EUPV a les Corts Valencianes.
Blanco, Pere Regidor d’EUPV Algemesí
Boigues, Graciela Docent
Calatayud, Lorena Regidora Més Algemesí
Calvo, Eudald Regidor de la CUP Argentona
Camps, Carme ERPV
Canet, Encarna Plataforma Iniciativa Animalista
Capellino, Ricard Docent
Carbonell, Anna Coordinadora de Libera!-Tarragona
Cardona, Beatriu Intersindical Valenciana
Castellanos, Carles MDT
Colubi, María Josep Infermera
Company, Joan Carles Artista plàstic
Conesa, Francis Professora
Conesa, Mireya Mestra
Domingo, Andrea Albalat Animal
Egea, José Repartidor
Espinosa, Ana Coordinadora del Partit Animalista-PACMA València.
Fernández, Coque Fundador Santuari Gaia
Ferrandis, Juan Ramón Militant CGT
Ferrandis, Selva Estudiant
Ferri, Fran Diputat a les Corts Valencianes Compromís
Ferris, Laura Estudiant
Ferris, Miquel Angel Professor
Frare, Jesús Plataforma Iniciativa Animalista
Fullana, Maria Poetessa
Furió, Ismael Militant CGT
Fuster, Guillem MDT
Galindo, Teresa Periodista
García Meseguer, Joan Manuel Sense treball
García, Asensio Regidor d’EUPV Algemesí
García, Eduard CUP Biar
García, Loles SVPAP
Gascón, Aïda AnimaNaturalis
Gil Muñoz, Enric Professor
Godino, Carmen Educadora Social
Godino, Rocío CUP Almàssera
Guidoum, Zahia Joves pel Dret a Decidir
Herrero, Sal.lus Plataforma pel Dret a Decidir
Infante, Antoni Plataforma pel Dret a Decidir
Isona, Gloria Optometrista
Isona, Maria Coordinadora Reconstruint Fuster
Llago, Òscar Militant CGT
Llorca, Lluísa Treballadora Social
Llorente, Miquel PresidentAsociaciónPrimatológica Española
Lloret, Enric Enginyer
Lloret, Jaume Metge
López Barceló, Ester Diputada a les Corts Valencianes EUPV
López, Ismael Fundador Santuari Gaia
Luna, Vicent Professor, PDaD
Machancoses, Salvador Treballador jubilat
Maiques, Maite Auxiliar d’Infermeria
March, Jesús CUP València
Marco, Rocío Administrativa
Marqués, Pilar                       Ciutadana
Martos, José Militant CGT
Mengual, Frederic CUP Biar
Meseguer, Mila Infermera
Mkhitaryan, Movses Doctorand
Montalbán, Rosana Coordinadora de l’Àrea de Feminismes d’EUPV.
Montiel, Dimas Coordinador Grup Parlamentari Compromís
Morales, Wladi Professor
Moreno, Emilia Secretaria General CGT-PV
Moreno, Liliana PAH València
Morera, Enric Diputat a les Corts Valencianes i Síndic de Compromís
Moyano, Rut Militant CGT
Muñoz Lledó, Cristina Treballadora Social
Muñoz Rodenas, Cristina Galerista
Muñoz, Rafel Professor
Muñoz, Ramón MDT
Nàcher, Joan Biòleg
Navarro, Ferran Dolçainer
Oliver, Anna Solidaritat Catalana per la Independència
Oliver, Mª Victoria Permanent del STEPV-Iv
Oltra, Mónica Diputada a les Corts Valencianes Compromís
Ortega, Blas POSI
Ortega, Richi Militant CGT
Pardiñas, Tonetxo President Societat Coral El Micalet
Pascual, José Manuel Sindicalista
Pérez Garijo, Rosa Diputada a la Diputació de València per EUPV. 
Perez Montaner, Jaume Escriptor
Pérez, Xavier CUP Almàssera
Pinyana, Josep Miquel Cuiner
Ponce, Juan Diputat a les Corts Valencianes Compromís
Rizzo, Natalia Coordinadora campanyes AnimaNaturalis Internacional
Rodríguez, Miguel Treballador EMT y militant de CGT
Rovira, Empar Treballadora Social
Sáez, Manolo Plataforma UPV Pro Animals
Salvador, Carmen Plataforma pel Dret a Decidir
Sanchis, Rafel Catalans UK
Santandreu, Xelo Professora
Sanz, Marga Coordinadora General d'EUPV i diputada a les Corts Valencianes.
Sanz, Paco Regidor de Compromís L’Alcúdia
Sebastià, Jordi Eurodiputat, Compromís
Sena, Rafel Fotògraf
Serra, Maite Funcionaria
Serra, Natxo Àrea Medi Ambient Grup Parlamentari Compromís
Silvestre, Joan Estudiant
Sinarcas, Vicent Professor
Solano, José Luís Militant CGT
Soto, Juan Diputat PSPV
Suay, Ferran Acció Cultural del PV
Tarrida, Enric Marí. Militant de CGT
Teixidó, Toni Coordinadora per l’Abolició dels Correbous (CAC) a les Terres de l’Ebre
Tendero, Tara Estudiant
Terrones, Alfons Coordinadora Obrera Sindical (COS)
Terrones, Toni CUP València
Torró, Lluís Diputat a les Corts Valencianes EUPV
Ureña, Rosa Mestra
Varea, Juan José Militant CGT

Entitats, Organitzacions i Col·lectius

 
Assemblea Nacional Juvenil Independentista (ANJI)  
Assemblea de Veïns de Benimaclet  
Associació Cultural La Brúixola  
Associació Cultural La Xala  
CGT País Valencià i Murcia  
Col·lectiu Reconstruint Fuster  
CUP Almàssera  
Ecologistes en Acció  
Espai Mata de Jonc  
Fundació Franz Webber (FFW)  
Iniciativa Animalista  
Libera! Associació Animalista.  
Moviment de Defensa de la Terra (MDT)  
PACMA- Partit Animalista  
Plataforma Carles Pinazo  
Plataforma pel Dret a Decidir (PDaD)  
Plataforma pel País Valencià de Vinaròs  
Santuari GAIA  
Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC)  
Societat Protectora d’ Animals i Medi Ambient Safor  
Solidaritat Catalana per la Independència  
 
Pots enviar la teva signatura recolzant aquest manifest a: iniciativaanimalista@gmail.com