Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Maig, el mes dels Oscars

Si existeix un moment que tots els seguidors de l’anomenat setè art tenen present de celebrar-lo, aquest és la nit de la gran gala dels Oscars. Aquests premis, però, no […]

Oriol Junqueras 19/06/2009

Si existeix un moment que tots els seguidors de l’anomenat setè art tenen present de celebrar-lo, aquest és la nit de la gran gala dels Oscars. Aquests premis, però, no existirien si no fos per l’acadèmia que els atorga.

L’11 de maig de 1927 es crea als Estats Units l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques de Hollywood; una organització sense ànim de lucre que compta amb uns 6.000 professionals del cinema. El seu objectiu principal és promoure la indústria cinematogràfica i vetllar pels interessos dels qui hi treballen.

Dos anys després de la creació de l’Acadèmia, el 16 de maig de 1929, a Los Angeles (Califòrnia), es lliuren els primers premis de l’Acadèmia de Cine, més coneguts com els Oscars. Així, l’Acadèmia es coneix mundialment per l’entrega anual d’aquestes distincions que reconeixen el mèrit dels professionals de la indústria del setè art.

Aquest guardó és una petita estàtua daurada que representa un home nu amb una espasa entre les seves mans, recolzat sobre un rotlle de pel•lícula amb 5 radis que signifiquen les cinc branques originals de l’Acadèmia: actors, guionistes, directors, productors i tècnics. Aquesta estàtua es crea el 1928 per Cedric Gibbons, escenògraf de la Metro-Goldwyn-Mayer, però no és fins el 1931 que es coneix amb el nom d’Oscar, quan, en veure-la, Margaret Herrick diu que s’assemblava al seu tiet Oscar. Herrick ha passat a la història per haver batejat aquesta estatueta. O això diu la llegenda.

Molt lluny de com coneixem avui dia la nit dels Oscars, un esdeveniment televisat arreu del planeta, la primera cerimònia de premis de l’Acadèmia és privada i té lloc durant un banquet de l’Acadèmia a l’Hotel Hollywood Roosevelt. Dues-centes setanta persones assisteixen al sopar pagant 5 dòlars per entrar-hi. El 1953 es televisa la primera cerimònia seguida pels espectadors d’Estats Units i del Canadà. I des del 1969, l’espectacle s’emet internacionalment.

Tot i que els primers anys la Nit dels Oscars havia tingut lloc el mes de maig, ben aviat i durant més seixanta anys, es va passar a celebrar a finals de març o a principis d’abril. El 2004, la cerimònia es va traslladar a finals de febrer o principis de març. Segons la cadena ABC, l’encarregada de la transmissió, el canvi es va fer per motius d’audiència, tot i que va continuar baixant i només sembla haver-se recuperat aquest 2009. Potser la qualitat de moltes de les pel•lícules guanyadores dels darrers anys hi ha tingut alguna cosa a veure.

Article escrit amb Helena Moliné per a l’ACPG