Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

L’Almirall Òmnibus i el seu Timó

La llei òmnibus esta al seu punt d’inflexió final, i l’hi queden poques hores per ser-hi una realitat, ja sigui gràcies al PP,PSC o ERC. Una llei amb unes modificacions […]

Ferran Latorre 06/07/2011

La llei òmnibus esta al seu punt d’inflexió final, i l’hi queden poques hores per ser-hi una realitat, ja sigui gràcies al PP,PSC o ERC.

Una llei amb unes modificacions especials en diversos àmbits, com el cas de la llengua s’ha aconseguit mantindre’n la ILC. En l’hospitalari no es mantindrà l’idea de fer-ne’n servir les instal·lacions que depenen del ICS per l’assistència privada, però s’afegeix que l’òrgan pugui reclamar-hi el pagament de la taxa, si n’hi ha un tercer per satisfer-la per la prestació d’un servei.

També, s’ha conservat el marge de termini de residencia de sis mesos previs, sense especificar-hi lloc d’origen o residencia per rebre-hi la prestació sanitaria. En el marc comercial no ha prosperat que poguessin obrir-hi els establiments els festius de l’1 de maig o de l’11 de setembre. En termes mediambientals es manté l’accés motoritzat en calçades de quatre metres amb el permís explícit del possible propietari dels terrenys, a més de protegir-ne’n a canvi d’unes petites rectificacions el cap de Creus.

En el registre d’envasadors i embotelladors de espirituals o de l’àrea vinícola es necessitarà establir-ne’n un reglament en la seva organització i funcionament intern. En la cultura la persona de la CoNCA recuperara la seva personalitat jurídica i es podrà encarregar-hi d’elaborar informes preceptius previs, abans de poder-hi legislar en la matèria cultural, i passara de 11 a 5 membres.

En economia i tributació ha resultat que finalment s’ha eliminat la possibilitat que l’Agencia de tributació pugui realitzar estudis sobre finançament. La tramitació dels permisos per poder-ne’n obrir un negoci s’agilitzara i l’emprenedor s’haurà de comprometre’n a complir-hi tots els requisits.

Finalment, en l’habitatge s’elimina el lloguer forçós i alhora es millora la redacció en les cèdules d’habitabilitat, i els ajuntaments disposaran de plans locals de tracte preferent amb la Generalitat.

Tot sembla, que finalment hi sortirem guanyant amb aquests canvis i desitjo que aquest timó no erri i tingui un mal viratge, ja que la mar es molt tèrbola i movedissa.