Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Lluitem contra la fragmentació

|

- Publicitat -

Es indubtable que des del centre (diguem l’estat) sempre han intentat la nostra fragmentació lingüística i nacional. Sempre han procurat (amb un èxit relatiu) per tots els mitjans possibles dir i sobretot diferenciar les diferents modalitats de la nostra llengua per així poder desfer el nostre país.

La fragmentació administrativa de la nostra àrea idiomàtica és un fet i és un problema. Andorra, Catalunya, les Illes, el País Valencià, la Catalunya del Nord, la Franja d’Aragó, l’Alguer i el Carxe: vuit situacions ben diferents, legalment, des de l’òptica sociolingüística i pel que fa a la consciència de la unitat de la llengua.

Publicitat

D’això els de Vinaròs, o del nostre àmbit territorial en sabem moltíssim. Sempre ens han dit  que la llengua que es parla a Alcanar o a Ulldecona ( per citar-ne alguna) no es la mateixa de la de Vinaròs però si que ho es qualsevol modalitat del castellà, i jo pregunto : es la mateixa llengua la que es parla a Extremadura o a Andalusia de la que es parla a Madrid o a Salamanca, posem-hi per cas?

Vet aquí el que hauria de ser un dels nostres lemes nacionals: contra la fragmentació, vertebració. Tenim la sort que Internet, el gran espai virtual de la nostra època, és extraterritorial, de manera que la nostra fragmentació administrativa no l’afecta. La instauració, a més, del domini.cat ha representat un reconeixement important de la llengua catalana a la xarxa. Tots els espais que s’hi expressen en català –webs, diaris digitals, etcètera– formen el país català a la xarxa. Contra aquest fet lluiten els partits i partidets que pensen que  amb  la fragmentació d’alguna manera poden treure rendiment polític.

El mal, però, és que hauríem d’haver vertebrat un mercat cultural compartit i un espai complet de comunicació únic i no ho hem fet. Els llibres, el teatre, la cançó en català haurien de tenir com a espai propi tot el nostre àmbit lingüístic. Però sobretot hauríem de tenir una premsa, una ràdio i una televisió en la nostra llengua adreçades a tota la gent que viu de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. Les llengües minoritzades com la nostra cal que es normalitzen.

  Podríem afegir que en el nostre cas contra la fragmentació cal una veritable vertebració.

                                           ASSOCIACIÓ  CULTURAL  Jaume I

Publicitat

Opinió

Minut a Minut