Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Llengua i llibertat nacional

En uns  moments  que  patim una crisi  estructural  molt  accelerada, en la qual  encara –  ni de bon tros – no es veu  la llum de sortida del túnel, massa  […]

Josep Maria Loste 20/06/2012

En uns  moments  que  patim una crisi  estructural  molt  accelerada, en la qual  encara –  ni de bon tros – no es veu  la llum de sortida del túnel, massa  vegades  s’escolten  remors  diversos,  “cants de sirena”,  que pretenen  justificar una menor  insistència i  vigilància  en les qüestions de la llengua, Aquest  discurs, encara  que  no es faci  amb mala fe, el considero a  hores d’ara terriblement  perillós. Aquesta  opció, ni que sigui  inconscientment, torna  a posar en perill  de  mort la nostra  estimada  i mil•lenària  llengua catalana .

De fet, en aquesta època  tan  dura  que en ha  tocat  viure, en què es pretén justificar-ho tot en nom de la  ciència econòmic, la màquina  de  minoritzar la llengua  catalana, l’estri  d’imposar un bilingüisme reduccionista, sota  l’aparença de justícia  i  d’igualtat, continua  més viu i actiu que mai . En aquest  sentit, en les darreres  setmanes hem pogut  copsar  una tirallonga d’agressions contra el  català  que  van des de  d’unes resolucions judicials contra el  reglament  del català  a l’Ajuntament  del Cap i Casal, passant  per diverses sentències que posen pals  a les rodes de la  immersió a l’escola, ,  fins  a algunes  vexacions  contra  ciutadans  catalans  que    se’ls ha exigit,  en controls  policials, que  parlessin  en castellà. Aquests xocs lingüístics, aquesta  mala  maror ( inclús podríem parlar de mala  llet) contra la llengua pròpia de Catalunya ens  demostra que  hem d’anar  molt  amb compte  amb el  binomi “llengua/crisi” i  no deixar-nos sucumbir per  les dèries del  simplisme  polític espanyolista  i de  l’estrès de la post modernitat, com subproducte de la brutal crisi que sofrim. Ara i aquí,  cal dir ben fort  que la llengua  catalana  encara no gaudeix  d’una autèntica llibertat nacional . De fet, el català encara continua com a  confinat  en una cooficialitat restringida. Encara  a l’any 2012, no hi ha, no existeix  una  voluntat democràtic de  debò, de l’Estat  espanyol,  de restituir  el català  com a llengua pròpia de  Catalunya a tots els àmbits  i sense restriccions, com qualsevol llengua  normal i  normalitzada d’arreu del  món.