Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Llengua i economia

  La gran victòria dels independentistes flamencs de l’NVA, en les darreres eleccions a l’Estat Belga, posa de manifest que la combinació de dos elements com són la llengua pròpia […]

Josep Maria Loste
Josep Maria Loste 17/06/2010

 

La gran victòria dels independentistes flamencs de l’NVA, en les darreres eleccions a l’Estat Belga, posa de manifest que la combinació de dos elements com són la llengua pròpia i l’economia de proximitat (amb esperit exportador) és la clau per avançar amb pas ferm cap a unes majors quotes de sobirania plena .
La victoria de la Nova Aliança Flamenca també implica que cal perdre la por davant de la lluitar a favor de la democràcia plena i la llibertat de debò. Els pobles, com Catalunya, que encara patim el jou del colonialisme (ni que sigui diluït o emmascarat en formes molt diverses) hem de plantejar clarament les nostres alternatives d’alliberament nacional, dintre de la interdependència Europea. . Davant d’aquest fets cal recordar, més que mai, que la llengua representa un tret diferencial molt diàfan en l’època de la globalització agressiva i postmodernista, en què els grans mitjans informatius i culturals tendeixen, irracionalment, a la imposició d’una ideologia molt dura banalitzada i, per damunt de tot, uniformitzadora, per d’alienar el màxim tot el panorama lingüístic. La llengua, en aquest segle XXI tan tempestuós, es manifesta com un element indispensable que té tot poble per expressar la seva veritable identitat (la seva voluntat de ser). La llengua és un element essencial, és quelcom fonamental (juntament amb l’economia) per avançar cap a una veritable sobirania política, sostinguda amb una real cohesió social.