Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

L’incident dels policies nacionals, la punta del iceberg

Alhora que la península ha acollit una onada de calor inusual per un maig aquests dies, el conflicte Catalunya-Espanya també va pujant de temperatura. Cada vegada hi ha més àmbits […]

El Dietari del Procés 14/05/2015

Alhora que la península ha acollit una onada de calor inusual per un maig aquests dies, el conflicte Catalunya-Espanya també va pujant de temperatura. Cada vegada hi ha més àmbits on l'enfrontament ja ha esclatat. Tanmateix, el xoc d'aquest dijous es produeix en un dels temes més sensibles de qualsevol govern: els cossos de seguretat. Fins ara pocs posaven en dubte les relacions entre policia catalana i estatal, però el capítol d'avui és benzina pura: el departament d'Interior català afirma que dos policies nacionals van alertar el grup jihadista detingut el mes passat que estaven sent investigats pels Mossos d'Esquadra. Això, presumptament, va provocar que tres d'ells fugissin i els altres canviessin hàbits i compliquessin l'operació.

El conseller Espadaler ha estat contundent en les acusacions, mentre que el seu homòleg espanyol Fernández Díaz, irat, ja ha dit que els qui no tenen sentit d'estat no s'haurien d'ocupar de temes relacionats amb el terrorisme. A més, ha amenaçat dient que l'acusació de l'executiu català tindrà conseqüències en el futur, a banda de titllar els dirigents catalans de roïns i baixos. En qualsevol cas, de ser cert, l'escàndol és molt greu. Se suposa que es tracta només d'una negligència de dos agents, però del contrari estem davant d'una col·laboració entre un Estat d'un país occidental i una organització terrorista sense precedents al món. I tot per què? Per deixar retratada la policia catalana i el seu govern, i així enfonsar la independència? La teoria és de moment poc probable, però ningú la descarta. 

I és que Espanya encara no ha començat a defensar-se amb totes les seves armes contra el sobiranisme, però si hi ha govern independentista després del 27 de setembre, començaran l'ofensiva de veritat. I l'incident dels policies, si la teoria és certa, serà només una petita acció de les moltes que poden dur a terme, només serà la punta de l'iceberg. I, tot i que sempre parlin de legalitat i constitució, transgrediran les lleis quan faci falta. En qualsevol cas, el govern de Catalunya no s'ha arronsat per provocar un xoc entre cossos de seguretat, i ha de continuar sent valent perquè després de les plebiscitàries, l'enfrontament competencial i de legalitats ha d'arribar tots els àmbits si s'ha de muntar un Estat nou. 
 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí