Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

L’espoli fiscal, la dignitat i la construcció nacional

Durant els 30 anys que gaudim d’una certa democràcia i autonomia hem comès molts errors. Hem acceptat ser els nacionalistes de l’estat, quan els castellano-espanyols són els veritables nacionalistes. Vàrem […]

Josep Maria Loste
Josep Maria Loste 27/09/2009
Durant els 30 anys que gaudim d’una certa democràcia i autonomia hem comès molts errors. Hem acceptat ser els nacionalistes de l’estat, quan els castellano-espanyols són els veritables nacionalistes. Vàrem acceptar com a bona la consolidació d’un estat de les autonomies que és la nostra gàbia. La política de peix al cove ens ha transformat mentalment en un país de captaires de l’estat. Però el que hem fet pitjor, és el que no hem fet ni projecte nacional ni pedagogia nacional. Això fa que una part molt important de la població que es pensa que l’estat ens ho paga tot : aeroports, els trens, les autovies, o la multitud de petites obres amb pancarta inclosa a tot el país, quan és mentida , ja que no s’adonen que tot plegat, ho podríem pagar per triplicat en un sol any, de no estar sotmesos a aquest brutal espoli fiscal per part de l’imperialisme espanyol.

Cal, doncs, canviar i dedicar tots els esforços a utilitzar tots els mitjans a l’abast per fer pedagogia nacional. Explicar a tots i cadascun dels ciutadans la nostra realitat fiscal i denunciar les actituds de vassalls d’una part de la nostra plutocràcia autòctona, que no ha sabut estar a l’alçada de les circumstàncies històriques i ha estat incapaç de subvencionar fortament entitats cíviques, culturals i de construcció nacional.