Dijous, 13 d'agost de 2020 - Edició 749
La República

L’esperit de la radicalitat democràtica

En un  moment  d’una certa  crisi  del procés  sobiranista, en què  es  constaten  les dificultats  de les  diferents  forces  polítiques per posar-se d’acord, per avançar amb credibilitat i per   aplegar  […]

Josep Maria Loste
Josep Maria Loste 09/06/2015

En un  moment  d’una certa  crisi  del procés  sobiranista, en què  es  constaten  les dificultats  de les  diferents  forces  polítiques per posar-se d’acord, per avançar amb credibilitat i per   aplegar  més associacions  i partits que  puguin  donar  més suport  per a la consolidació  definitiva del moviment  independentista  arreu  del país, el passat 29 de  maig  va  néixer “Reinicia  Catalunya”, una  mena d’entitat d’entitats, que vol aplegar totes les iniciatives i fer  possible sumar  el dret a  decidir al  debat  constituent. De fet, Reinicia  Catalunya vol esdevenir el pal de paller de la convenció  constitucional catalana . 

En aquests  moments  és necessari molt  de diàleg i  aplegar  totes les complicitats  possibles davant de la data  clau -el dia D- del proper  27 de setembre  Ja estem observant, per  exemple, la tensió en el debat  a  Unió  democràtica, en què  la  direcció del  partit no ha tingut la suficient valentia política com per demanar, plantejar  a la militància una pregunta  clara i precisa. Doncs bé, fet aquest  incís  caldria esmentar que, tal com diu el seu nom, els catalans ens hem de reiniciar  en molts aspectes, tant en  la política com també en la mateixa vida. Sabem que davant  nostre tenint una fita  immensa amb  moltes dificultats; cal  constatar que cada  dia  el govern espanyol tanca més el cercle; darrerament tenim l’exemple de la inconstitucionalitat de l’impost català als dipòsits  bancaris, la qual  cosa provoca la  impossibilitat de poder  portar a  terme veritables  polítiques  socials . No hi ha dubte,  ens  hem de reiniciar, i cal fer-ho sobre la  bona  base, és a dir, sobre la radicalitat democràtica, per tal de  poder  repensar  el país i endegar  un procés autènticament  obert, transparent i  inclusiu  per  definir  els nous  fonaments constitucionals d’un nou país.  Reinicia  Catalunya, fins hi tot,  va  més enllà  dels  que varen votar Sí-Sí el passat 9-N. És indispensable articular  unes  veritables  converses nacionals, amb  actors  molt  diferents, per  construir  un país nou  i que es puguin superar els  errors, conseqüència   de   la  dependència a  un Estat espanyol  amb poca solvència democràtica i que en la pràctica  ens ha portat a  problemes  greus per  finançar el  nostre  estat del benestar. Reinicia Catalunya vol incidir especialment en què  si  volem  un nou estat cal preparar de debò la  societat. Cal posar sobre la taula els drets fonamentals, els drets  emergents de la  societats  de la postmodernitat i, sobretot, que si volem dirigir-nos vers una república  catalana ho  hem de fer  tots  junts i construir-ho des baix. Hem de fer possible una Catalunya més justa per a tothom.

Relacionats