Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Les retallades i el descarrilament del procés

Resulta inacceptable que, per culpa d’una austeritat irracional rabiosament  antisocial,  els  salaris  cada cop vagin perdent més poder adquisitiu i, per contra,  els subministraments, els serveis essencials, (aigua, gas, electricitat, […]

Josep Maria Loste 08/04/2013

Resulta inacceptable que, per culpa d’una austeritat irracional rabiosament  antisocial,  els  salaris  cada cop vagin perdent més poder adquisitiu i, per contra,  els subministraments, els serveis essencials, (aigua, gas, electricitat, transport públic i telecomunicacions) s’incrementin considerablement. D’aquesta manera, la despesa laboral per treballador va recular un 3’2% en l’últim tram del 2012; a més les percepcions no salarials van retrocedir un 15’65 %. Encara és molt  més greu que, en els darrers 3 anys, els empleats públics hagin perdut un 30%  del seu poder  adquisitiu .

Davant d’aquestes  xifres, d’autèntica regressió social, existeixen massa persones, de carn i ossos, a l’atur;  però  també molts ciutadans que treballen, que cotitzen, tant en el sector  privat  com en el públic, que  es troben – injustament i  desesperadament –  en el llindar de la pobresa. Catalunya ha de saber invertir  la  tendència, altrament serà molt complicat  tirar  endavant  amb dignitat  i poder  exigir al ciutadà  més esforços de tota  mena. Hem de desactivar les maleïdes retallades, abans que aquestes provoquin el  descarrilament  del  procés sobiranista.