Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Les ‘ambaixades’ catalanes, en el punt de mira

Resulta fins i tot graciós que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría hagi assenyalat les delegacions de la Generalitat a Roma i Viena, i les cinquanta que […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 06/02/2015

Resulta fins i tot graciós que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría hagi assenyalat les delegacions de la Generalitat a Roma i Viena, i les cinquanta que han de venir al darrere, dient que això és una invasió competencial d’una tasca encomanada a l’Estat. A la vicepresidenta espanyola no li falta raó, l’altre dia ja ho assenyalava el propi ministre d’Afers Exteriors, García-Margallo. Ara bé, si l’argument és simplement aquest, el govern de l’Estat ratlla el ridícul, perquè els campions de les invasions competencials són precisament ells.
 

Espanya ja està buscant els pretextos convenients per a dur la llei d’Acció Exterior del Govern al TSJC. Els sona? Soraya ha tornat a vocalitzar l’argument que les comunitats autònomes ja en tenen prou amb el paraigües de les ambaixades espanyoles per a cobrir les seves necessitats diplomàtiques internacionals. Això és com quan un va a certs supermercats i es troba tota una prestatgeria amb els tomàquets regionals d’una o altra comunitat autònoma. Malgrat el que es diu de cara a la galeria, Madrid sap sobradament que no pot permetre que Catalunya desenvolupi aquesta part fonamental de l’engranatge del nou Estat, perquè és des d’aquí des d’on s’intentaran teixir les complicitats necessàries per al futur reconeixement arribat el cas. El que serà realment important però, és que la Generalitat desacati qualsevol impugnació que vingui d'Espanya a partir d'ara, perquè sinó serà difícil donar llum verda a aquest nou Estat.
 

A Catalunya l’atenció mediàtica centra el focus en la compareixença del dia 9 del president, a la qual assistiran Joan Herrera i Albert Rivera, com a caps de cartell de les seves respectives formacions. Mentrestant, el govern tornarà a buscar la setmana vinent l’entesa per a tirar endavant la llei electoral. Joana Ortega ja va dir que si tot seguia encallat, ens hauríem de seguir atenent a la llei espanyola, que no seria el marc més adequat per encarar el procés de plebiscitàries previst pel 27S. Finalment, a la capital catalana, la cursa preelectoral ha presentat una nova proposta de candidatura, la d’RCat i SI (arxienemics declarats en el passat), que han llençat un primer missatge… contra Alfred Bosch. Concretament l’han acusat de voler lliurar Barcelona a Podemos. Santa paciència amb els salvapàtries.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés