Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

l’Enigma Ocult d’Esquerra+Reagrupament+Catalunya SI

Esquerra va presentar ahir la seva formació política en forma de coalició per el proper 20-N. Al mateix temps, va crear la Plataforma Catalunya SI on tindran cabuda tots els […]

Ferran Latorre
Ferran Latorre 09/10/2011

Esquerra va presentar ahir la seva formació política en forma de coalició per el proper 20-N. Al mateix temps, va crear la Plataforma Catalunya SI on tindran cabuda tots els independents amb les associacions o entitats, que vulguin donar-hi el seu suport a la candidatura presentada. SI a pesar d’oferir la formula d’escons rotatius a Madrid – que no va ser acceptat per Esquerra -, tampoc volia sumar-se’n sota el logo d’ERC, per aglutinar-hi tot el vot independentista que fos possible.

Sabem que s’utilitzarà el sistema de presentació de les últimes eleccions municipals: Esquerra+Reagrupament+Catalunya SI.

Esquerra, simbolitzarà una esquerra no isquèmica o predicible. Una esquerra que és mourà entre l’eix de l’esquerra i l’eix centre-esquerra-conservador, que no vol dir un gir cap a la dreta, sinó poder establir-ne’n acords més fàcils i fructífers amb l’actual Govern de la Generalitat.

Reagrupament, simbolitza el republicanisme perdut dins d’esquerra des de el primer govern del tripartit. Les seves bases – militants i simpatitzants – son el gruix del futur punt de fricció amb l’estat espanyol, per enfortir-hi l’independentisme d’en Macià i del seu republicanisme fundador.

Catalunya SI, simbolitza les diverses capes socials catalanes favorables a l’autodeterminació, ja siguin entitats,associacions o persones independents degut al sistemàtic allunyament que l’anterior directiva d’Esquerra, va produir-ne’n per el seu caire autonomista endogàmic.

Abans he fet referència que SI no volia anar-hi sota el paraigües d’un únic del logo d’ERC i, amb aquest sistema de Esquerra+Reagrupament+Catalunya SI, no l’hi permetia tindre’n el seu propi espai. El més segur és que esquerra volgués que Catalunya SI, fos des de on SI actues de llançadora per els moviments socials.

La creació d’una Plataforma com Catalunya SI no és fa en dos dies. És per això que penso que fou ideada exclusivament per a SI, encara que la seva funció fos destinada per a ser-ne’n la mateixa. Però, tornant al tema del logo d’Esquerra+Reagrupament+Catalunya SI, us heu fixat, que si agafem la primera lletra de cadascuna de les formacions apareix: ERC, o sigui Esquerra Republicana de Catalunya.

Aquesta Esquerra d’en Junqueres és nova i ha tornat per recuperar-ne’n, el que mai haurien d’haver-hi perdut. La seva identitat.