Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

L’Ebre i el progrés econòmic

Un cop més, Espanya incompleix la normativa comunitària, i encara no ha definit un cabal ambiental per a l’Ebre i el Xúquer. Segons la Directiva Marc de l’Aigua, el Govern […]

Oriol Junqueras
Oriol Junqueras 25/05/2010

Un cop més, Espanya incompleix la normativa comunitària, i encara no ha definit un cabal ambiental per a l’Ebre i el Xúquer. Segons la Directiva Marc de l’Aigua, el Govern espanyol, a través de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, havia de fer un estudi científic per determinar el cabal mínim dels rius que garanteixi l’hàbitat i les espècies que hi viuen. El termini final per presentar el Pla de Conca i definir el cabal mínim, després de diverses pròrrogues, era el 22 de març del 2010. Tanmateix, el Govern espanyol encara no l’ha presentat. I, a més, els projectes del Govern espanyol continuen sense definir aquest cabal mínim, i es limiten a dir que serà el sobrant de les concessions d’aigua. La Comissió Europea, en resposta a una pregunta parlamentària que vaig fer, va dir que això era il·legal, perquè és evident que el sobrant de les concessions pot quedar molt per sota d’un cabal mínim científic.

La salut del riu Ebre no és només una qüestió romàntica (i que consti que per mi, personalment, també ho és ; ) Sobretot és tenir cura d’un entorn natural que genera un turisme de qualitat i, per tant, que genera benestar i progrés a les Terres de l’Ebre i al país. Cuidar l’Ebre és, també, enfocar el país cap a l’economia del futur. 

Us adjunto la nota de premsa que hem enviat als mitjans:

Junqueras demana a la Comissió Europea una actuació immediata en defensa del cabal ambiental de l’Ebre i el Xúquer

Brussel·les, 25 de maig del 2010. L’eurodiputat d’Esquerra, Oriol Junqueras, ha demanat a la Comissió Europea, mitjançant quatre preguntes parlamentàries, que tuteli el procés d’elaboració del Pla de la Conca de l’Ebre per tal que compleixi la Directiva Marc de l’Aigua. ‘Necessitem que Europa actuï de manera decidida davant l’incompliment dels terminis del nou Pla de Conca de l’Ebre. Cal assegurar un cabal ambiental, per tal de tenir un riu i un Delta de l’Ebre vius’, ha afirmat Junqueras.

‘El Govern espanyol incompleix sistemàticament la normativa europea, i no només la de medi ambient. També té més de 400 expedients oberts per vulnerar la regulació de competència, i la Comissió Europea li ha posat una denúncia fa poques setmanes per no depurar les aigües residuals urbanes’, ha emfasitzat l’eurodiputat d’Esquerra.

El republicà ha recordat que la Directiva Marc de l’Aigua 2000/60/EC obliga els països membres a presentar els nous plans de conca davant la Comissió Europea abans del 22 de març de 2010, cosa que l’Estat espanyol encara no ha fet. Per això l’eurodiputat demana a la Comissió un calendari per tal que el Govern espanyol compleixi els compromisos que fixa la DMA.
 
Esquerra veu amb molta ‘preocupació i alarma’ que l’esborrany del nou Pla de Conca de l’Ebre i la mateixa Confederació Hidrogràfica de l’Ebre no incloguin, de moment, cap previsió ni quantitat que determini el cabal ambiental pel tram final del riu Ebre. Per Junqueras, ‘el cabal de l’Ebre en el seu tram final s’ha de fixar d’acord amb criteris científics que assegurin el futur del Delta i del riu, i no pot ser que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre actuï amb criteris polítics i no científics, convertint el cabal ambiental en les sobralles d’aigua de les concessions d’aigua riu amunt’.

L’eurodiputat, una vegada més, ha reivindicat la feina del Consell per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, que va elaborar un estudi científic que quantificava el cabal ecològic de l’Ebre en 12.783 hm3 en els anys humits, 7.305 hm3 en els anys secs, i 9.691 hm3 de mitjana.
 
El suport de la Comissió
Cal tenir en compte  que el passat mes de març l’eurodiputat Oriol Junqueras va aconseguir, en una resposta parlamentària, arrencar el compromís explícit de la Comissió Europea en defensa del tram final de l’Ebre. La Comissió va assenyalar que, d’acord amb la DMA, el cabal mínim no es podia fixar com el sobrant de les concessions d’aigua.

La manifestació de diumenge
L’eurodiputat d’Esquerra ha anunciat que el proper diumenge assistirà a la manifestació convocada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre sota el títol ‘L’Ebre sense cabals és la mort del Delta’.