Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La Tortosa franquista. CiU: 1 – Democràcia: 0

|

- Publicitat -
Si Franco aixequés el cap, a banda de donar-se contra la làpida, trobaria a Tortosa, al vell mig del riu, el monument franquista a los caídos en la Batalla de l'Ebre, amb creu i “pollastre” imperial inclosos, per suposat. Es dedicava Al Caudillo de la Cruzada i no a un dictador qualsevol de tres al quart. És segurament el símbol de la dictadura més significatiu a les Terres de l'Ebre, el Valle de los Caídos de Catalunya, i la polseguera aixecada a favor i en contra de la seva retirada és llarga, fins i tot espessa les darreres setmanes amb el ciri que s’ha muntat.

El més sorprenent és que tot va començar com una “causa” al Facebook reclamant la retirada del monument (amb inesperats suports com el de l'excantant de Sopa de Cabra Gerard Quintana o de la protagonista de Diario de una Ninfómana Belén Fabra) per esquitxar tota la blocosfera ebrenca, saltar als mitjans de comunicació i acabar petant al ple de l'Ajuntament.

Resultat: el monument, “pollastre” i creu inclosos perquè tot forma part del mateix pack del bon feixista, es manté per l'oposició de CiU i PP a fer-lo desaparèixer de la vida pública com pretenien el PSC, ERC i ICV. No és una prioritat i no hi ha demanda social, han estat les excuses que tan sonen a aquella vella cantarella de l’”ara no toca” que formava part de la banda sonora de Jordi Pujol. Que jo sàpiga, digueu-me perspicaç, no es fan consultes populars sobre totes les actuacions d'un govern municipal per saber si es tracten d'una demanda social o no. És més, no es consulta a la població sobre si vol o no monuments masclistes, racistes, xenòfobs o homòfobs. Simple i directament va contra els drets humans, la igualtat i la dignitat de les persones i els col·lectius. El mateix passa amb el feixisme. Per tant, el primer argument ja no em val.

Publicitat

Respecte les prioritats, ho són en la mesura que es vulgui que ho siguin. És qüestió de voluntat i, tenint en compte l'evidència de què un govern és capaç de fer més d'una cosa a la vegada, l'Ajuntament de Tortosa pot estar abordant l'abastament d'aigua al polígon Catalunya Sud, posem per exemple, a la vegada que retira el monument franquista, a no ser que siguin tan endreçats que només comencen una cosa quan s’asseguren, ben curosament, d’haver acabat l’anterior, i després de l’u ve el dos i anar fent. Com dubto que sigui així, tampoc em convenç el segon argument.

Senzillament, el resultat de la votació és lamentable. El monument és una vergonya i una ofensa a la democràcia i la dreta tortosina (CiU i PP) ha quedat en una desconcertant posició. Treure de la circulació aquest símbol seria un acte precisament carregat de simbolisme i no hem d'oblidar que, la vida dels pobles, està farcida d'actes simbòlics que han marcat i marquen la seva trajectòria i de símbols col•lectius sota els quals s'uneixen voluntats. Els símbols i els gestos simbòlics importen i formen part de la nostra condició humana i el monument feixista de Tortosa no n’és una excepció.

Per desgràcia no només Tortosa manté simbologia franquista. Se’n troba al llarg i l’ample de les Terres de l’Ebre com passa a la resta de país. A Amposta, sense anar més lluny, també governada per CiU, és tristíssim dir-ho però es dediquen carrers a Ruiz de Alda (fundador de la Falange) o a García Morato (aviador feixista) i l’Ajuntament es queda més bé que ample.

De la mateixa manera formaria part del què podríem anomenar (a mode de guia turística) la Convergència Franquista de l’Ebre el carrer que va mantenir-se a Gandesa en memòria de Serrano Sunyer (responsable de la mort dels republicans als camps d’extermini) mentre durà el govern convergent. Això sí, com de desagraïts l’infern (i a vegades La Moncloa) n’és ple i jo no en vull ser un, ha d’agrair-se a CiU la gran tasca que ha fet a la democràcia reciclant a través de les seves files a molts franquistes.

Per acabar-ho de rematar tot, o potser per caure en el més gran dels ridículs i patetismes polítics i -si aquesta era la intencionalitat- ho ha aconseguit amb mèrits, honors i cum laudes, el portaveu del PP de Tortosa, Antonio Faura, va comparar el dictador Franco amb el president català electe Lluís Companys. Aquí sí que ja no tinc paraules…

Publicitat

Opinió

Minut a Minut