Dissabte, 26 de setembre de 2020 - Edició 793
La República

La raça catalana?

 El nacionalisme espanyol, ha intentat i intenta desprestigiar el nacionalisme català. Una d'aquestes temptatives ha estat els suposats arguments de Francisco Caja amb els llibres La raza catalana. El primer, […]

Avatar
Francesc Bonastre i Santolària 21/04/2014

 El nacionalisme espanyol, ha intentat i intenta desprestigiar el nacionalisme català. Una d'aquestes temptatives ha estat els suposats arguments de Francisco Caja amb els llibres La raza catalana. El primer, el núcleo doctrinal del catalanismo. El segon, La invasión de los ultracuerpos.

Francisco Caja és un filòsof, i ha volgut argumentar el racisme del catalanisme que ell batejar com no sé què. De fet, el no sé què, hauria d'ésser la creació basada en la ficció, en la construcció literària d'uns raonaments mínims desenvolupats en una fraseologia buida que vol criminalitzar el catalanisme perquè es basa en la raça catalana.

No vaig a perdre el temps a refusar els dos llibres perquè no tenen ni cap ni peus. El meu parer és que Francisco Caja no és gens honest, clar que un no pot ser neutral, ni pot ser imparcial, però si podria ser objectiu si vol fer un estudi científic humanístic basat en la filosofia. Però ell no pretenc fer de filòsof, si no que fa certa ideologia utilitzant la filosofia com a mitjà, però no de manera científica, o comparant fonts, és a dir, no fa un estudi del catalanisme i treu unes conclusions, si no que ja parteix de la idea preconcebuda de que el nacionalisme català és racial i, tot plegat, dita idea, a part de que podria ser un convenciment propi d'ell, és un argument per fer perdre la influència del sobiranisme actual.

La poca probitat de Francisco Caja, es demostra, no perquè formi part (Patronato de Honor) de la Fundación Denaes para la Defensa de la Nación Española, ni perquè sigui el president de Convivencia Cívica Catalana. Tampoc per divulgar en Dialogo Libre o Libertad Digital ni publicar en Encuentro. Si no que la manca de rectitud de consciència o honestedat es demostra pels silencis que fa com filòsof respecte a la idea de la raça espanyola. Un concepte nascut el dia de la raça, dit de la hispanitat, o en el llibre Raza de Francisco Franco (El dictador) fet pel·lícula:
http://e-archivo.uc3m.es/bitstream/handle/10016/11317/franco_crusells_CIHC_2010.pdf?sequence=1

La raça catalana es va poder utilitzar en el seu moment com a concepte, però mai com a element d'articulació del nacionalisme català. La raça espanyola, es segueix en part utilitzant com nus gordià del nacionalisme espanyol. El catalanisme no és racial, ni racista. Pel que fa al nacionalisme espanyol, que cada un tregui les seves conclusions de si es basa en la raça espanyola seguint la idea de Faustino Rodríguez: http://www.filosofia.org/ave/001/a218.htm

 

Relacionats