Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

La premsa francòfona i Catalunya

Desprès  de la macromanifestació de l’Onze de Setembre, la premsa  francòfona  continua essent  una  important assignatura pendent. El hi costa d’entendre el contenciós  català, el perquè  del dèficit fiscal  i […]

Josep Maria Loste
Josep Maria Loste 13/09/2012

Desprès  de la macromanifestació de l’Onze de Setembre, la premsa  francòfona  continua essent  una  important assignatura pendent. El hi costa d’entendre el contenciós  català, el perquè  del dèficit fiscal  i de la identitat catalana  amb tots els  ets  i uts . Caldria insistir-hi més detalladament,  des del  govern, el partits polítics i  la societat  civil. Al meu entendre, es fa necessari començar a explicar, amb pèls  i senyals, a tots els  francòfons que tenim a casa nostra la realitat de  Catalunya i el perquè dels darrers esdeveniments: és urgent començar  a  organitzar conferències  pedagògiques en la llengua de Molière.

És vital informar correctament als francòfons, que tenim entre nosaltres, que  la independència de  Catalunya – l’estat propi dintre de la interdependència europea – no va en contra de ningú, sinó que vol per  a Catalunya  una més i millor democràcia. Cal tenir molt present que la comunitat  francòfona té un pes específic considerable,tant en el conjunt d’Europa i del món, com, sobretot, dintre de la UE. En aquests moments, amb un Estat espanyol molt irritat, no ens podem permetre el luxe de tenir  l’Estat francès i, per extensió, tota l’univers francòfon en contra  nostra.