Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

La política és dura: la fas o te la fan

Cada cop estic més convençut que  entre tots  ho hem de fer  tot, i que la política, si no la fas,  te la fan (te la  imposen). Aquests dos preceptes […]

Josep Maria Loste
Josep Maria Loste 13/04/2015

Cada cop estic més convençut que  entre tots  ho hem de fer  tot, i que la política, si no la fas,  te la fan (te la  imposen). Aquests dos preceptes polítics  històrics s’haurien de combinar -i aplicar- en relació amb el preacord  del Full  de  ruta del procés sobiranista amb l’objectiu de  2017.  Lògicament, perquè  la fita del  2017 sigui  satisfactòria cal passar  amb la nota  més alta possible  el  vital  examen del 27-S. És indispensable tenir sempre present que  hem  de lluitar perquè el projecte  sigui  guanyador. I tot això ens ho hem de creure.

És indubtable que el preacord sobre El Full  de ruta  ha  estat  quelcom molt  positiu, tenint en compte que hem passat  uns  mesos amb el procés  sobiranista  pràcticament hivernat, i on  el pessimisme antropològic  de molts catalans  havia   traspassat les  línies  vermelles. De tota  manera, també  s’ha de dir, en veu alta, que aquest  preacord  és molt  necessari, però no suficient per  arribar  amb garanties  a l’objectiu del 2017 i  ,especialment, per no tenir  ensurts el 27-S. La clau de  volta perquè el  projecte  independentista sigui  guanyador és que  la gent  visualitzi que és, que representa  un canvi democràtic de  debò; la independència ha de ser  sinònim de canvi. També  ha de  ser  transversal i  tenir en compte els que no són independentistes, però tampoc són centralistes. En aquest aspecte m’estic referint als federalistes i confederalistes. Per   superar  el 27-S i arribar bé als  objectius dels  2017  es necessari omplir el procés de programa  polític i de propostes  concretes. Es fa  més necessari que mai  construir l’objectiu del 2017  des  de  la base, des de les associacions de  la  societat  civils,   des del  grups que  actualment  no estan  d’acord  amb el que  representa  l’Estat  espanyol, però que  potser  no acaben d’entendre  el concepte d’independentisme; els qui no acaben de entendre que la independència de  Catalunya és l’autèntica sacsejada per  canviar Espanya de debò. Ara ens cal fer front  al  “miratge” que ha posat en marxa l’Estat espanyol, en el sentit que Espanya pot canviar en les properes eleccions  generals, però sense concretar res.

En síntesi, per arribar  en bones condicions a l’objectiu del 2017 per a la  veritable negociació  és urgent  obrir el procés  i incorporar-hi totes les forces regeneracionistes. La política és dura, i l’objectiu del 2017 encara  ho és més, per la qual  cosa  s’hi no ho fem tots junts, i ho fem de debò -perquè ningú no ens imposi la seva arbitrarietat-  els catalans ho tindrem complicat  per  sobreviure  en  un món  cada cop  més enrevessat.