Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

La necessària ajuda a les ONG israelianes i palestines

La premsa s’ha fet ressó de les queixes del Govern israelià davant del Govern espanyol per haver donat suport a l’entitat israeliana “Trencant el Silenci”, autora d’un informe crític sobre […]

David Minoves
David Minoves 07/08/2009

La premsa s’ha fet ressó de les queixes del Govern israelià davant del Govern espanyol per haver donat suport a l’entitat israeliana “Trencant el Silenci”, autora d’un informe crític sobre l’actuació de l’Exèrcit israelià durant la passada invasió de la Franja de Gaza. A la vegada, el Govern hebreu ha reclamat tallar la subvenció a aquesta ONG.

Aquesta és la segona acció impulsada des del Govern israelià en poc temps que té relació amb projectes de cooperació al desenvolupament. Ara fa unes setmanes, les autoritats israelianes van tancar el centre Nidal a Jerusalem Est, gestionat per l’entitat palestina Health Work Committees, un centre que ha rebut en els últims anys un important suport de la cooperació internacional i, en concret, de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD). Mitjançant activitats de lleure, formació i sensibilització, el centre havia aconseguit crear un espai sociocultural inexistent en qualsevol altre indret de la part àrab de la ciutat vella de Jerusalem.

Des del 2005, l’ACCD ve recolzant iniciatives que contribueixin a afavorir processos de construcció de confiança entre les societats palestina i israeliana. En aquest sentit, hem estat treballant amb organitzacions d’ambdues societats que aposten pel reconeixement de l’altre i pel manteniment de ponts de diàleg i de treball conjunt, en un context que fomenta la polarització. Exemples d’aquestes iniciatives són les impulsades per organitzacions israelianes com Alternative Information Center, el Comitè Israelià contra la Demolició de Cases, Bat Shalom, o la pròpia “Trencant el Silenci” (Breaking the Silence), totes elles contraparts de la Cooperació Catalana durant els darrers anys.

La política de cooperació al desenvolupament de la Generalitat de Catalunya respon al que estableix el Pla Director de Cooperació aprovat per unanimitat al Parlament de Catalunya, amb la voluntat de contribuir a millorar les capacitats dels actors locals per a prevenir la violència i construir la pau, una condició imprescindible per poder generar desenvolupament humà. I malgrat els obstacles, les informacions i les accions preventives que dificultin la tasca a les nostres contraparts, aquesta continuarà sent la política que realitzarà la Cooperació Catalana a Palestina en el futur.