Dijous, 1 de desembre de 2022 - Edició 1588
La República

Vint dies després, la iniciativa torna a ser espanyola

Ja s'albira el proper xoc legal Catalunya-Espanya. Si fa dos anys era la declaració de sobirania i fa uns mesos la llei de consultes i el decret de convocatòria pel […]

El Dietari del Procés 03/02/2015

Ja s'albira el proper xoc legal Catalunya-Espanya. Si fa dos anys era la declaració de sobirania i fa uns mesos la llei de consultes i el decret de convocatòria pel 9N, enguany els pressupostos de la Generalitat poden ser l'argument legal des del govern espanyol per travar el procés independentista. L'objectiu? El de sempre: fer-ho tot més llarg, complicat i enrevessat, i intentar trencar la unitat d'acció del sobiranisme. Tot plegat per provocar un cansament ciutadà absolut que, combinat amb una millora de la situació econòmica espanyola -si hi ha sort-, ha de fer desistir la gent del trencament amb l'Estat. La mateixa estratègia que fa dos anys. Ho aconseguiran?

Aquest dimarts el grup popular al Parlament ha portat al Consell de Garanties Estatutàries els comptes de Mas-Colell pel 2015 i la llei d'acompanyament, al·legant que les partides destinades a la creació d'estructures d'estat són contràries a l'Estatut i a la Constitució. L'any passat ja va fer la mateixa jugada pels 5 milions destinats a l'organització del 9N, però un cop la impugnació no va tirar endavant Sánchez-Camacho ja no va anar més enllà. Ara sí que han amenaçat amb mesures més dràstiques si el Consell de Garanties Estatutàries descarta el requeriment popular. És a dir, que el govern espanyol porti la llei al TC (que segurament no voldria desentonar en aquesta harmonia poder executiu-poder judicial i suspendria el text de la Generalitat).

A diferència de l'enviament de tot el paquet legislatiu pel 9N a l'Alt Tribunal, el possible gest del PP ara no portarà una unitat en el bàndol sobiranista. Iniciativa i la CUP no fan l'efecte que es vulguin arromangar per defensar els pressupostos catalans, ja que cap dels dos creuen que hi incloguin les estructures d'estat promeses. Fins i tot, Dolors Camats els ha qualificat de “castells de fum”. L'enèsima divergència en el 'flanc' català coincideix amb les tensions CiU-ERC pel suport republicà a que Mas comparegui en el marc de la comissió Pujol. I si la decisió de deixar passar gairebé tot l'any abans de fer eleccions va ser errònia? La desunió en la classe política independentista és un fet (el Dietari del Procés ja advertia al gener que aquest període pre-electoral sense govern conjunt convergent-republicà no s'entendria) i sembla que s'arrossegarà fins el setembre, quan el poble pot haver vist la seva paciència esgotada. Els objectius de l'Estat són cada dia més a prop, la iniciativa torna a ser espanyola, només vint dies després de l'acord Mas-Junqueras. Cal un altre revulsiu.
 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés