Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

La Comissió ha de supeditar l’acord UE-Xile al respecte als drets humans

(nota de premsa) Junqueras demana a la Comissió que supediti l’acord UE-Xile al respecte als drets humans • L’eurodiputat d’Esquerra considera que la política exterior de la UE no es […]

Oriol Junqueras 24/03/2011

(nota de premsa)
Junqueras demana a la Comissió que supediti l’acord UE-Xile al respecte als drets humans

• L’eurodiputat d’Esquerra considera que la política exterior de la UE no es pot limitar a acord econòmics, com demostra la cruenta experiència de Gaddafi

Brussel•les, 24 de març del 2011.
L’eurodiputat d’Esquerra, Oriol Junqueras, ha demanat avui a la Comissió Europea que, després de l’experiència de Gaddafi, aprengui la lliçó i vinculi la seva política exterior al respecte als drets humans. En una conferència al Parlament Europeu amb representants internacionals del poble maputxe, Junqueras ha afirmat: ‘Si el Govern xilè no respecta els drets dels maputxes, és a dir, si no els reconeix la propietat de la terra i si no deixa d’aplicar-los la llei antiterrorista de Pinochet, la Comissió Europea hauria de suspendre l’acord d’associació UE-Xile’.

L’eurodiputat republicà ha recordat que el respecte dels drets de les minories és imprescindible per al bon funcionament de la democràcia. Al mateix temps, Junqueras ha subratllat: ‘La UE ha de tenir present que la democratització dels països tercers també beneficia els ciutadans europeus, atès que proporciona estabilitat regional, augmenta el consum local i, per tant, incrementa les exportacions europees’.

Per aquest motiu, l’eurodiputat d’Esquerra ha recalcat: ‘La política exterior de la UE ha d’estar vinculada als drets humans, tant si ets idealista com realista’.

Finalment, Junqueras ha lamentat que els principals grups parlamentaris de la UE, el grup popular i el socialista, bloquegin contínuament els intents d’incrementar les exigències democràtiques en els acords amb països tercers. ‘L’acord agrícola i pesquer UE-Marroc també és un exemple paradigmàtic del que no s’ha de fer, perquè permetrà que tots els beneficis del comerç se l’apropiïn les grans multinacionals, de manera que els treballadors marroquins no podran activar el consum intern’, ha sostingut Junqueras.