Divendres, 7 d'agost de 2020 - Edició 743
La República

Javier Megino: “Si Catalunya se separa, d’aquí cinc anys ja estarem demanant de tornar a Espanya”

Després del 9N i abans de l’inici d’una nova etapa en el procés amb les eleccions que es convocaran probablement per aquest hivern val la pena mirar-s’ho tot per un […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 15/11/2014

Després del 9N i abans de l’inici d’una nova etapa en el procés amb les eleccions que es convocaran probablement per aquest hivern val la pena mirar-s’ho tot per un moment a vista d’ocell i contraposar els arguments d’independentistes i unionistes. És per aquest motiu que aquest cap de setmana oferim una versió ampliada i en català de les entrevistes a un voluntari de l’ANC i un del Movimiento Cívico Espanya i Catalans publicades al diari flamenc Het Belang Van Limburg. Aquí podeu consultar-ne la versió original i aquí la versió en anglès.
 

Avui és el torn de l’entrevista amb el voluntari i fins avui vicepresident del Movimiento Cívico Espanya i Catalans Javier Megino.
 

Per què està en contra de la independència?
 

Perquè vaig néixer a Catalunya, m’estimo aquesta terra i no vull que entri en un forat negre, en un cul de sac. La secessió té massa incògnites polítiques i econòmiques. Si A més, no vull tenir una nacionalitat diferent a la de la meva mare, pel sol fet que ella va néixer a Galícia i jo aquí.
 

Tenint en compte la greu crisi i l’atur actuals, creu que no fer cap canvi important millorarà la situació?
 

El que és evident és que refugiar-se en la independència com si fos la panacea, cosa que fa la Generalitat, és molt poc rigorós. Només els interrogants actuals estan causant que algunes multinacionals abandonin la regió. A més, si hi ha un trencament Catalunya abandonarà Europa i l’espiral d’atur encara serà més gran.
 

L’auge independentista és fruit de la crisi econòmica?
 

No, hem estat arrossegant aquest problema des de la transició post-franquista. Per mantenir-se en el poder els governs espanyols de qualsevol color s’han aliat amb els separatistes, com CiU. A canvi, els executius centrals els han deixat ampliar les competències i han estat massa permissius amb moltes polítiques. Per exemple, en matèria d’educació el govern autonòmic ha estat adoctrinant els nens imposant-los el català com a llengua vehicular a l’escola i tergiversant la història i això ha provocat que els joves estiguin ara desesperats per votar contra Espanya.
 

Està la societat catalana dividida?
 

Radicalment, fins i tot dins les famílies. És dolentíssim tenir dues posicions tan dividides, ja que això porta a violència contra els unionistes. En canvi, tu pots ser independentista i no et passa res, perquè és la posició que promou l’executiu de Mas. Prova d’això són banderes no oficials a tot arreu que Espanya tolera. Hi ha massa permissivitat.
 

De veritat hi ha violència contra l’unionisme a Catalunya?
 

Sí. Jo puc ser unionista però amb el risc que em ratllin el cotxe o m’insultin. Ja me’l van pintar una vegada pel sol fet de portar un adhesiu amb una E. I no és un cas aïllat, ja que he sentit i fins i tot s’han publicat altres casos d’unionistes agredits.
 

Quines són les accions de la societat civil en defensa de la integritat d’Espanya que es recordaran més?
 

El fet de convocar 100.000 persones a Barcelona el 12 d’octubre quan mai es veia ningú amb una bandera d’Espanya fa cinc anys té molt mèrit.
 

Què voldria que passés post- 9N?
 

Espero que el seny torni, que el govern català torni a respectar la Constitució, que es reuneixi amb Rajoy i que entre tots trobin una solució bona per a tots. El problema és que Mas és un titella d’ERC i l’ANC i això serà difícil.
 

Com s’imagina Catalunya d’aquí a cinc anys?
 

Si les institucions espanyoles continuen sent tan permissives, per exemple deixant-los fer més votacions o en matèria d’educació, anirem pel mal camí. Ara bé, si s’explica que no és tan dolent ser espanyol i es fa algun ajust econòmic, el secessionisme anirà a la baixa perquè la gent el que vol és continuar vivint bé. La societat catalana s’acabarà despertant i dirà que ja n’hi ha prou que els enganyin Mas i companyia.
 

I en el supòsit que Catalunya sigui independent?
 

Estarem ja demanant tornar a Espanya.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Relacionats