Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Inseguretat ferroviària i prioritats socials

El greu accident ferroviari a la regió italiana de Toscana, concretament a la població de Viareggio, de fa unes cinc setmanes hauria de servir d’exemple perquè a casa nostre tinguem […]

Josep Maria Loste
Josep Maria Loste 09/08/2009

El greu accident ferroviari a la regió italiana de Toscana, concretament a la població de Viareggio, de fa unes cinc setmanes hauria de servir d’exemple perquè a casa nostre tinguem més en compte , com a prioritat social , la seguretat ferroviària, particularment la qüestió del transport de les mercaderies perilloses .

A Catalunya existeix un punt concret, delicat, en la qüestió de les mercaderies perilloses: l’estació del ferrocarril de Portbou. En aquest indret hauria d’existir un Pla de prevenció com cal ,articulat i coordinat per les empreses privades implicades, per Renfe i Adif i per les diverses administracions públiques. Un dels aspectes cabdals d’aquest Pla de prevenció hauria d’implicar la presència permanent d’uns bombers especialitzats en l’esmentada estació ferroviària; de la mateixa manera que, per exemple , als aeroports existeixen cossos de bombers permanents i especialitzats .

En síntesi, la seguretat ferroviària – amb tots els seus aspectes, amb el denominador comú de la prevenció – ( sempre és millor prevenir que guarir) , hauria de ser una prioritat social fonamental en tot país avançat i que diu defensar la qualitat de vida dels seus ciutadans.