Dimecres, 12 d'agost de 2020 - Edició 748
La República

Innocentada avançada a l’assemblea de la CUP

Esgotador. Angoixant. Desesperador. Feixuc. Obscur. Són només alguns adjectius que se li poden passar pel cap a qualsevol independentista després d’aquest diumenge. Però sobretot, la paraula que descriu millor l’assemblea […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 27/12/2015

Esgotador. Angoixant. Desesperador. Feixuc. Obscur. Són només alguns adjectius que se li poden passar pel cap a qualsevol independentista després d’aquest diumenge. Però sobretot, la paraula que descriu millor l’assemblea de la CUP és ‘surrealista’. Després de gairebé dotze hores d’ençà que s’ha posat en marxa la trobada que havia de fer sortir de dubtes la política catalana, l’última de les tres votacions que s’han celebrat s’ha saldat, segons l’organització, amb un empat total. Empat matemàtic a 1.515 vots. Onze hores, desenes de milers de tweets (el ‘hashtag’ #ANECUP ha estat trending topic mundial durant tot el dia), incomptables articles a internet, i també hores i hores de tertúlies i entrevistes a televisions i ràdios llençats a la brossa.

Des del minut zero l’anunci ja ha aixecat suspicàcies. Massa casualitat? No hi ha hagut valor per sortir i dir No a un acord independentista? No hi ha hagut valor per sortir i donar els diputats cupaires a un liberal anticapitalista? Una teoria que podria tenir lògica seria que els militants s’hagin decantat pel Sí o pel No per una distància de deu o vint vots i que la direcció hagi volgut evitar el que el partit es trenqui per dos a parts iguals. Una altra teoria és que realment la casualitat hagi regnat a Sabadell i que veritablement els 3.030 vots s’hagin partit a parts iguals entre dos, però així en calent, costa de creure.

En qualsevol cas, davant el sorprenent resultat, l’espera per l’anunci del resultat final s’ha fet eterna, perquè la direcció estava decidint la conclusió de les dotze hores més surrealistes de la política catalana enguany. I al final, la decisió ha estat allargar més l’agonia: el 2 de gener el consell polític del partit i els diputats decidiran quina resposta donen a Junts pel Sí. Multitud de catalans –i també ciutadans de la resta de l’Estat- s’han passat el dia ‘refrescant’ la pàgina del Twitter, alguns d’ells ‘traient escuma per la boca’, i d’altres prenent-s’ho a broma.

I és que el dia ha estat extenuant, a la vegada que obscur, perquè la informació sobre el que estava passant a la pista d’atletisme coberta de Sabadell anava circulant a comptagotes, perquè l’accés dels periodistes a l’assemblea estava molt restringit. Durant el matí hi ha hagut expectació per saber el pes de cada opció entre les 50 intervencions que hi ha hagut, mentre que al migdia l’interès anava per saber quin era el resultat de la primera votació eliminatòria, que havia d’ajudar a aclarir quanta gent és favorable i quanta contrària a investir Mas.

El resultat no només no ha ajudat a sortir de dubtes, sinó que ja ha apuntat un empat tècnic: 45% pels que deien Sí a l’acord i 47% pels que deien No. L’opció del ‘ens abstindrem a la investidura de Mas’ ha caigut, i en la votació següent l’opció ‘Sí a Mas, però No a l’acord’ també ha caigut, totes dues amb un suport ínfim. La segona ronda d’urnes, però, ja donava 1.510 persones que reelegirien l’actual president (opcions 1 i 3) i 1.512 que anirien a eleccions.

El resultat final ha estat inverosímil, i Catalunya se’n va a dormir pensant en la possibilitat que no sigui una innocentada avançada tenint en compte que som a les portes del Dia dels Innocents. El que sí que és segur és que, sense el cartutx del vot de la militància, la direcció de la CUP ja és lliure de decidir el que pugui. El trencament de la CUP s’ha pogut posposar, però encara està per veure si s’ha evitat. La Grossa de Cap d’Any se celebrarà el dia 31, i la Grossa de la Investidura, el dia 2.

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Relacionats