Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Incendi de Torrent i Xest: animals abandonats per obligació dels equips d’evacuació.

Una vegada més, persones afectades per un incendi forestal al País Valencià han estat obligades a abandonar els animals amb els que conviuen. En aquesta ocasió, ha estat com a […]

Iniciativa Animalista
Iniciativa Animalista 24/04/2014

Una vegada més, persones afectades per un incendi forestal al País Valencià han estat obligades a abandonar els animals amb els que conviuen. En aquesta ocasió, ha estat com a conseqüència de l’incendi originat aquest dimarts al terme de Godelleta, però que ha afectat majoritàriament els de Xiva (també a la Foia de Bunyol) i Torrent (L’Horta oest). Fins a 57 persones foren evacuades preventivament i allotjades al poliesportiu del Vedat de Torrent i a la seu de l’Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències de Xest. Algunes d’aquestes persones han denunciat que, en el moment de l’evacuació, i quan estaven acompanyades pels seus gossos i gats, membres de la Guàrdia Civil que els havien de traslladar els notificaren que “només evacuaven persones”. Sense saber quan tornarien i sense cap garantia que els animals disposaren de menjar i aigua suficient, foren forçades a abandonar-los, amb l’incendi molt a prop.

 

Durant els grans incendis de 2012 a Andilla (Serrans) i Cortes de Pallars (Vall d’Aiora), la falta de consideració cap a les necessitats dels animals portà, fins i tot, a impedir que actuaren els grups amb un nombre considerable persones voluntàries que s’havien desplaçat fins les zones afectades per a assumir aquesta tasca. Com passa amb tots els incendis, del desastre ecològic s’ha de destacar la massacre d’animals salvatges de totes les espècies que no tenen cap possibilitat d’escapar. A més, és habitual que moren asfixiants i cremats grans quantitats d’animals a explotacions ramaderes (ovelles, cabres, vaques, porcs, gallines i pollastres…) sense que ni tan sols existisca la més mínima idea o intenció de prestar-li’ls cap ajuda. S’afegeixen gossos, gats i altres animals que, sovint, romanen tancats a segones residències on les persones propietàries acudeixen molt esporàdicament. I, finalment, s’han de comptar els que són abandonats per imposició dels dispositius d’evacuació i emergència. Davant d’aquestes situacions, el sistema d’explotació dels altres animals es fa més evident. Queden reduïts a “objectes” que s’han de deixar enrere, vulnerant l’escassa consideració que tenen reconeguda a través de normes com la Llei 4/1994 de la Generalitat Valenciana, sobre protecció d’animals de companyia. És la pròpia administració la que obliga, en contra d’aquesta llei, a deixar els animals sense menjar i aigua o, directament, a abandonar-los. És més que evident, més enllà de les pràctiques derivades de l’explotació i de totes les incoherències que aquesta provoca, que els animals no són objectes. Tampoc es pot imposar a cap persona aquesta consideració. L’atenció dels animals en perill imminent ha de formar part dels protocols d’emergència i, per suposat, no pot ser “prohibida” sota cap pretext. Per això, Iniciativa Animalista rebutja aquestes pràctiques i reclama que no es tornen a produir.