Dijous, 7 de juliol de 2022 - Edició 1442
La República

Imposar la llengua de l’imperi

Queda  clar que l’enèsim incident polític del Ministre Wert contra la llengua catalana, i particularment, contra  la immersió lingüística, és un intent descarat d’imposar –per terra  mar  i aire-  la […]

Josep Maria Loste 09/05/2015

Queda  clar que l’enèsim incident polític del Ministre Wert contra la llengua catalana, i particularment, contra  la immersió lingüística, és un intent descarat d’imposar –per terra  mar  i aire-  la llengua de l’imperi a casa  nostra.

L’objectiu és ben clar:  volen exterminar la  immersió  lingüística, per tal de trencar  la  cohesió social de Catalunya. Pretenen utilitzar la  justícia, com a arma política llancívola, per imposar unes prerrogatives supercentralistes. I  això  és  un gravíssim  intent de dinamitar la democràcia De fet, el govern espanyol i els partits unionistes/assimilacionistes voldrien anar  més enllà; és a dir, el  hi agradaria anihilar  completament el procés de normalització lingüística de Catalunya  –iniciat, amb moltes  dificultats, ja en temps de la Generalitat provisional de Josep  Tarradellas- .   Es  volen carregar un model  d’èxit  a casa nostra i canviar-lo per  quelcom molt vell  i molt  imperialista: la substitució lingüística.

Tant  el PP  com C/S ens volen tornar a imposar una política lingüística, teledirigida des de l’altiplà madrileny, en què el  català resti, exclusivament, reclòs dintre del  nucli  familiar. En aquest sentit, cal recordar -més  que mai- que la  llengua és un element  indispensable de la política  social.