Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Ha vist vosté cap censor que no siga ximple? Jesús Frare.

El dimecres, 27 de setembre, es celebrà la segona i última becerrada cadafalera de la setmana de bous d’Algemesí del 2012. Eixe dia, des de l’ajuntament de la ciutat s’intentà […]

Iniciativa Animalista
Iniciativa Animalista 06/01/2013

El dimecres, 27 de setembre, es celebrà la segona i última becerrada cadafalera de la setmana de bous d’Algemesí del 2012. Eixe dia, des de l’ajuntament de la ciutat s’intentà evitar que un equip dels informatius de La Sexta1acudira a informar sobre la tortura que pateixen els animals, vedells i vedelles que ronden l’any i que pràcticament no poden resistir una topada amb un humà adult sense caure a terra.
Els digueren que l’acte havia estat suspès per amenaça de gota freda, cosa que era falsa. També els digueren que podrien anar al dia següent, aprofitant que el periodista que telefonà a l’ajuntament no tenia constància que aquella era l’última becerrada cadafalera de l’any i que el que trobarien el dijous seria una jonegada convencional.
Immediatament després, aquest periodista contactà amb gent d’ANIMA’T Folgança per a concertar una entrevista. Jo mateix, quan em va fer saber el que havia passat, el vaig advertir de l’engany i li vaig demanar que ho comprovara per la nit. Allí, davant de la porta de la plaça quadrada, després d’haver patit insults i amenaces quan el càmera intentava gravar imatges de la becerrada des de dins d’un habitatge particular, denuncià els fets. La informació2fou emesa per La Sexta el dia següent.
A causa d’aquesta vulneració del dret de la ciutadania a una informació veraç, principi fonamental per a una societat lliure i democràtica, el grup municipal d’Esquerra Unida d’Algemesí presentà una reprovació a l’actuació de la regidoria de comunicació per a ser tractada al Ple municipal d’octubre. L’acumulació d’assumptes a incloure a l’ordre del dia va fer que fora finalment debatuda i votada a l’últim Ple de l’any, el 27 de desembre. Fou rebutjada per la majoria absoluta popular i només comptà amb el vot a favor dels regidors d’EUPV. La resta de l’oposició es va abstindre en un gest de cortesia cap al regidor responsable1, que eixe mateix dia afrontava el seu últim Ple com a tal i marxava a ocupar un càrrec polític a la Conselleria de Sanitat.
El debat previ a la votació es tancà amb l’enèsima mostra de prepotència de l’alcalde, Vicent Ramón Garcia Mont, que reconegué la seua responsabilitat en la pràctica conscient de censura amb les següents paraules2:
“La Sexta és una televisió que no és benvinguda perquè no parla be del nostre poble. S’ha de parlar del mitjà de comunicació: La Sexta ha vingut ací a donar una informació negativa de la plaça de bous. Ha tret a gent que no és d’Algemesí, ha tret borratxos, ha tret imatges que no són d’Algemesí, ha tractat d’enganyar la ciutadania i dirigir la seua opinió. De totes formes, fa dos anys no els deixaren pujar [a la plaça], i aquest any tampoc els han deixat”.
No s’oblidà, com ho ha fet moltes més vegades, de proclamar-se representant de l’única veu del poble d’Algemesí que mereix respecte. Emulant el seu admirat Franco3, autor de la genial frase que dona títol a aquest article, es converteix en jutge i part, decideix quina ha de ser la informació correcta i aquesta és, per suposat, només la que a ell li agrada per anar a favor dels seus interessos. Com sempre, l’imperi de la llei i la sacrosanta Constitució s’acaben quan convé a la gent del PP.
Els grups de l’oposició que s’abstingueren en aquesta votació, Més Algemesí i PSPV-PSOE, s’equivocaren molt en posar un comiat amistós per davant de la vulneració flagrant dels drets a la llibertat d’opinió i d’informació, fonamentals per a una societat lliure i democràtica. Els demane que rectifiquen i es comprometen en la defensa d’aquests drets, treballant per a que la cobertura informativa de la propera setmana de bous estiga garantida, amb accés per a tots els mitjans que ho demanen als espais públics com l’edifici de l’Ajuntament o la plaça Major, i la deguda protecció per al desenvolupament de la seua funció social.
El moviment animalista i antitaurí, amb la Folgança al capdavant, també vol que Algemesí oferisca aquestes garanties. No som nosaltres els que volem amagar l’evidència: si Intereconomia o l’ABC mostren la massacre de les becerrades i les defensen com a magnífic exemple de la tradició espanyola, nosaltres no criticarem la informació lliure i denunciarem eixa defensa de la tortura en exercici de la nostra llibertat d’expressió. És el que haurien de fer l’alcalde i la seua gent amb La Sexta: garantir que els i les professionals puguen treballar per a fer arribar les seues informacions a la ciutadania i, si ho consideren oportú, criticar lliurement el contingut d’aquestes informacions.
El problema és que les imatges de les becerrades cadafaleres, com les de tota la tortura taurina, parlen per elles mateixes. En un món civilitzat, cal amagar l’evidència si el que es vol és mantindre viu aquest negoci d’uns pocs amb la sang i el patiment dels bous, amb els recursos i serveis, els espais públics i, sobre tot, els diners de totes i tots. Per això, els diferents equips de govern d’Algemesí han intentat que les huit manifestacions antitaurines fetes fins hui no isqueren al carrer, altre atac reiterat a la llibertat que cada vegada els ix pitjor.
Per això no volen llibertat d’informació, i tot això requereix una posició ferma en contra. No cal recordar que les Festes de la Mare de Déu de la Salut han estat declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO per valors que són vulnerats durant la setmana taurina amb el suport de l’Ajuntament, com deixà clar l’alcalde al Ple.
Demane Esquerra Unida d’Algemesí que mantinga el seu compromís en la defensa dels drets de la ciutadania a exercir lliurement les seues llibertats de consciència, opinió i manifestació, d’informar lliurement i d’accedir a una informació veraç. Demane a Més Algemesí i el PSPV que s’afegisquen a aquest compromís, a través d’eixa iniciativa per a que l’Ajuntament d’Algemesí les garantisca durant la setmana de bous. I demane l’equip de govern del PP, malgrat que tot això no agrade als interessos taurins, que rectifique i respecte els drets de la major part de la ciutadania d’Algemesí, que no participa del lamentable espectacle del patiment dels bous a la plaça i, encara menys, de la indescriptible matança de vedellets i vedelletes a les becerrades cadafaleres.
Jesús Frare. Iniciativa Animalista.
 
1http://www.lasexta.com/
2Notícia completa de La Sexta: http://www.lasexta.com/noticias/cultura/becerradas-vuelven-convertirse-sanguinario-escenario-fiestas_2012092700195.html. Altra versió del mateix dia: http://www.youtube.com/watch?v=ApLegfC0nSU.
1Enrique Salvador Ballester Llopis, fins a eixe dia, regidor de salut, comunicació i protocol.
2Més Algemesí 28.12.2012, L’Alcalde d’Algemesí arremet contra la premsa: “La Sexta és una televisió que no és benvinguda”. Amb l’àudio complet de la intervenció de Vicent R. Garcia Mont. http://mesalgemesi.com/5109
3Levante-EMV, 29.11.2011, El alcalde de Algemesí afirma que el 20N ‘murieron grandes personajes’. http://www.levante-emv.com/comarcas/2011/11/29/alcalde-algemesi-afirma-20n-murieron-grandes-personajes/843716.html
4 Més Algemesí 28.12.2012, L’Alcalde d’Algemesí arremet contra la premsa: “La Sexta és una televisió que no és benvinguda”. Amb l’àudio complet de la intervenció de Vicent R. Garcia Mont. http://mesalgemesi.com/5109
Levante-EMV, 29.11.2011, El alcalde de Algemesí afirma que el 20N ‘murieron grandes personajes’.http://www.levante-emv.com/comarcas/2011/11/29/alcalde-algemesi-afirma-20n-murieron-grandes-personajes/843716.html