Dissabte, 19 de setembre de 2020 - Edició 786
La República

Fulls de ruta

Després de llegir l'article Fulls de Ruta de Ferran Espada http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/838720-fulls-de-ruta.html?tmpl=component&print=1&page= em vaig decidir per escriure aquestes reflexions sobre els diferents fulls de ruta. Alguns hauran llegit les meves opinions […]

Avatar
Francesc Bonastre i Santolària 08/04/2015

Després de llegir l'article Fulls de Ruta de Ferran Espada

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/838720-fulls-de-ruta.html?tmpl=component&print=1&page= em vaig decidir per escriure aquestes reflexions sobre els diferents fulls de ruta. Alguns hauran llegit les meves opinions en el Twitter vers el full de ruta de CDC, ERC, ANC, Òmnium, etc.

http://www.ara.cat/politica/FULL-RUTA-ERC-CDC-OMNIUM-ANC-AMI_0_1330067191.html

(Això és la notícia) i m'agradaria dóna la meva opinió desenvolupada vers una qüestió que em sembla transcendental pel futur de Catalunya.

Sé que no agradaré ni a uns ni a altres, però el meu escrit no és per aquest motiu, si no per expressar un pensament i el que em semblen unes realitats objectives que sembla que no es tenen en compte en el òrgans del govern català ni en un sector important del poble català que ha aprovat content el full de ruta dels principals partits i associacions independentistes catalanes.

Per una banda, el nacionalisme espanyol, ha respost de dues maneres. La primera va donar el procés mor. La segona, dient que si s'aprova una Declaració Uniliteral d'Independència (DUI) s'aniria al Tribunal Constitucional (TC), i continuava amb totes les pors ja conegudes com que no seriem reconeguts per Europa i, per tant sortiríem d'aquesta Unió, així com, que si afectaria la convivència a Catalunya i tot l'apocalipsi que un es pugui imagina i més.

Per l'altre banda, el suposat federalisme del PSC-PSOE, que agafa de la mà la suposada Societat Civil Catalana, va fer files amb l'escrit de La Vanguardia dit “Una hoja de ruta equivocada” https://arxivador.wordpress.com/2015/04/05/una-hoja-de-ruta-equivocada-la-vanguardia-editorial-5-04-15/ .

Dir que es portarà al TC la DUI, em sembla imbècil i, si la paraula sembla forta, direm que és un toix en alt grau, perquè hi ha que ser mancat d'intel·ligència per dir que si uns representants fan una DUI, la qual representa un nou estat, es portarà a un tribunal de justícia, que no podrà tenir cap conseqüència legal sobre altre nació.

Així mateix, dir que el procés està mor, es basa en unes enquestes, que estan fetes per una banda pel govern interessat en que el procés català fracassi i, per l'altre, encarregades per diferents mitjans de comunicació, que podríem dir, poc imparcials o amb poc interes per la independència de Catalunya.

“La hoja de ruta equivocada” de La Vanguardia és d'un mal instint espantós. Com aquell que no vol la cosa, explica la sorpresa i la manca d'explicació pública (Fins i tot li diu clandestina) comparada amb altres dites escenificacions independentistes. A continuació, diu que això s'ha fet perquè s'havia que alimentar el procés a causa de la pèrdua de les enquestes. Segueix, en què l'elecció del 27 de setembre se li diu plebiscitàries, encara que bona part de l'arc parlamentari i, per tant, de la ciutadania, les considera unes eleccions més!? (Ves a saber d'on ha trec aquesta conclusió o en què es basa). I finalitza, dient que el text, preveu una declaració de sobirania inicial després de les eleccions, però sorprenentment, es pregunta com el text ignora una possible reacció internacional negativa o d'indiferència davant una proclamació d'independència sense que s'hagi produït un referèndum reconegut i acordat com va passar a Escòcia.

No penso entrar en la suposada clandestinitat o no de l'acord arribat o del full de ruta. Tampoc en si s'ha fet per tornar a dóna aire a l'independentisme o no. Pel que fa a la conclusió de que si són plebiscitàries o no, i de que la majoria de l'arc parlamentari sap que no, igual seria cosa de fer matemàtiques. Que el text preveu una declaració de sobirania inicial és veritat. La trampa està en tota la fraseologia utilitzada per arribar a dir que aquesta declaració és una proclamació d'independència (ja m'agradaria a mi que fos proclamació d'independència i no declaració d'intencions). L'engany està en obvia el que diu el full de ruta acordat; perquè aquest parla d'una Constitució amb un procés obert que seguirà posant i creant les necessàries estructures del nou estat. Que tot plegat trigarà uns 18 mesos, que implicarà negociar els actius i passius amb l'estat espanyol i, negociar amb les instàncies internacionals el reconeixement de l'estat català. I, que finalment, s'haurà d'aprovar la Constitució com a pas a la declaració d'independència. Fins i tot, el full de ruta acordat, tindria en compta l'alternativa d'un referèndum vinculant. Però de tot això, La Vanguardia fa silenci en aquest escrit, com també ho fa pel que respecte a si es pot acordar amb el govern d'Espanya o amb els partits espanyols majoritaris un referèndum acordat. I el que és pitjor, vol comparar Anglaterra amb Espanya, quan la primera va permetre el referèndum, i la segons no va permetre ni una consulta, ni un procés participatiu. (Visca la imparcialitat periodística!).

La pregunta és, La Vanguardia volia tornar a escriure la falsa ruta de Valls i Taberner?

http://www.xtec.cat/~jrovira6/franco/valls.htm

Per un estudi de la qüestió:

http://e-spacio.uned.es/fez/eserv/bibliuned:ETFSerie5-5054D7BA-F2FA-5884-E0C4-EE09B44EED14/Documento.pdf

Conec una altre falsa ruta que vaig trobar fen el tafaner; http://www.viruseditorial.net/index.php Carles Bonet Revés, un matemàtic que ha escrit sobre la seva especialitat i altres temes, fa una interessant visió. Autor i obres:

http://www.ma1.upc.edu/personal/bonet?set_language=es http://www.todostuslibros.com/autor/carles-bonet-reves

El PSC, que acusa de perdre la brúixola als polítics que han acordat això, i diu que si van camí del precipici i no sap si de la presó, ja m'explicarà quin full de ruta té. Vaja, no recordava, que amb el PSOE, que no vol saber res d'un estat nació català. Volen un federalisme, que consisteix amb una reforma de la Constitució, que consisteix amb la singularitat (Paraula miraculosa) de Catalunya i un millor finançament, que no concert econòmic com el País Basc. Es podria dir, que ves a saber com volen reformar la dita Constitució si són necessaris no sé quants diputats en les dues cambres per fer-ho i, perquè parlen tant, de referèndum acordat, quan saben que el mateix PSOE no vol i que tot plegat queda en el que un ha dit i, si no és així que facin un escrit i diguin les meravelles del seu federalisme.

ICV, EUiA, Podem; no sé si dir, és igual Isabel que Ferran, perquè encara que eren reis, la unió de Corones no suposava cap igualtat ni nacional ni d'identitat, ni Ferran era rei de Catalunya, si no que era conte.

ICV, té el seu propi full de ruta: http://www.iniciativa.cat/icv/news/54829 No a les plebiscitàries, dret a decidir, procés constituent, consulta legal i acordada, sí a la independència si així ho decideix la ciutadania en un referèndum i, nou estat català que es mantingui dins l'estructura administrativa d'Espanya.

Tot això queda molt bé, però si tenim dret a decidir, perquè els catalans no podem decidir per nosaltres mateixos sense pacta amb Espanya? I què entenem com a procés constituent? I com es vol fer una consulta legal i acordada, si no volen acorda res, ni fer legal un procés participatiu? I per què l'estat català ha d'esta dins l'estructura administrativa d'Espanya i, com es farà això, o quin federalisme serà això, perquè no serà confederació oi?

Si els d'ICV, responen clarament tot això a la ciutadania de Catalunya, tenen premi. Si no, tot plegat és un conjunt de despropòsits pitjor que la independència.

Pel que fa a EUiA, no semblen tenir un full de ruta propi i, si el tenen més o menys pot semblar el d'ICV, a part de que critiquen l'actual acord per carregar-se la taula de partits:

http://www.ara.cat/politica/EUiA-interessos-electorals-CDC-ERC_0_1330067204.html

http://www.ara.cat/politica/EUiA-preacord-full_de_ruta-sobiranistes-CDC-ERC-proces-independencia-federalistes-Francesc_Matas-Josep_Ferrer_0_1331267118.html

El que subscriu va ser comunista, va militar uns anys en el Partit dels Comunistes de Catalunya, ens deien prosoviètics: http://www.elsingular.cat/cat/notices/2015/04/el_psuc_i_l_herencia_107747.php

Només puc dir, que com a comunista i seguint a Lenin, el principi d'autodeterminació respectava la lliure determinació de Catalunya a emancipar-se. Igual és el meu punt de vista, però penso que si es defensa al poble sahrauí, kurd i palestí, com no es va defensa al català encara que no es pugui comparar en segons quines circumstàncies. És el mateix que li diria a Podemos, encara que aquests parlen d'un procés constituent a tot Espanya, vaja, que Podemos, però no podem:

http://in.directe.cat/republica-catalana/blog/12933/podemos-no-es-podem

Finalment, per no avorrir ni cansar, que igual la majoria ha abandonat, tenim les línies vermelles d'UDC: http://www.vilaweb.cat/noticia/4238954/20150406/espadaler-marca-linies-vermelles-full-ruta-dudc.html

Consulta acordada amb Espanya, no sortir de la UE i rebuig a la DUI.

Bé, el que haurien d'explicar, és que si el govern d'Espanya no va voler fer una consulta, ni un procés participatiu, en què compten per demanar una consulta acordada amb Espanya. Aquí la CUP dóna mossegada a UDC i, també a ICV: http://www.vilaweb.cat/noticia/4239097/20150407/cup-insta-unio-icv-explicar-acords-partits-espanyols-permeten-defensar-referendum-pactat.html Normal que es demani amb qui i com pensen fer un acord per fer possible un referèndum pactat.

Igual es produeix un miracle de l'omnipotent, i ens trobem que demà Catalunya és nació!

En conclusió: Personalment no m'agrada el full acordat per CDC, ERC, etc. Perquè es parla d'una declaració, que no d'una proclamació. Encara que una declaració pot deixar la porta oberta a un referèndum pactat, no veig ni cap possibilitat que dit pacte es produeixi. Per una altre banda, tampoc entenc com a humil ciutadà, per què hem d'espera 18 mesos més quan tenim un dèficit fiscal que ens perjudica i, quan paguen uns crèdits, fins i tot amb interessos, al govern d'Espanya d'uns diners que són nostres. Tampoc em cap a la meva barretina, com en el govern d'aquesta Catalunya que m'estimo tant, tenim, per una banda, un partit com CDC, que vol la independència, i per l'altra, un soci, que està per decidir què vol i que posa unes línies vermelles com UDC. Em pregunto, és un mal govern per la independència?

http://in.directe.cat/republica-catalana/blog/12832/un-mal-govern-per-la-independencia

A mi ja em perdonareu, però un en el seu moment no va crítica ni la data ni la pregunta, ni va crítica gaire que de la consulta es passes a procés participatiu. Però un a de dir que no a certes coses i posar-se al costat del que creu millor per Catalunya. Com que crec que la DUI és l'única solució viable, en aquest cas, donaré el meu suport a la CUP:

http://cup.cat/noticia/la-cup-aprova-el-seu-full-de-ruta-i-fa-p%C3%BAblic-un-document-un-ampli-acord-pol%C3%ADtic-i-social-0

 

Relacionats