Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Estratègies per la integració dels gitanos

A la Comissió de Cultura del Parlament Europeu vam aprovar la setmana passada l’estratègia de la UE per afavorir la integració dels gitanos (pdf). L’esborrany del document el va redactar […]

Oriol Junqueras 31/01/2011

A la Comissió de Cultura del Parlament Europeu vam aprovar la setmana passada l’estratègia de la UE per afavorir la integració dels gitanos (pdf). L’esborrany del document el va redactar el liberal finès Hannu Takkula i, juntament amb la gent d’Esquerra d’Immigració, vam proposar diverses esmenes, que la majoria de diputats ha aprovat. Una de les aportacions que hem fet al text és que les polítiques d’educació i inclusió social estiguin guiades pels resultats de la recerca científica. Pot semblar una obvietat, però és habitual que els polítics prenguin les decisions en l’àmbit social en funció de criteris ideològics predeterminats, al marge de la investigació científica. Dit d’una altra manera: projectes de recerca en l’àmbit de l’educació i la cohesió social com l’Includ-ed, que aplega diverses universitats europees, entre elles la UB i la UAB, s’han de tenir en compte a l’hora d’elaborar les polítiques d’integració.

Un dels altres punts que hem inclòs en l’opinió de la Comissió de Cultura és que es busquin mecanismes per la incorporació dels pares i les mares dels alumnes gitanos a l’escola, així com també la participació de les associacions gitanes en la vida escolar. Tots els estudis demostren que, quan l’entorn dels alumnes s’involucra amb les activitats escolars, la cohesió dels alumnes augmenta, i els resultats d’aprenentatge milloren.

Espero que tot plegat serveixi per trobar solucions reals a la integració dels gitanos i, per tant, que contribueixi a crear més benestar al conjunt de la societat.