Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

Espanya transforma un jutge en polític

Catalunya surt del son latent per defensar el jutge màrtir. Espanya ha transformat un jutge en polític, i aquest ja medita omplir el buit del número 2 de la candidatura […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 27/02/2015

Catalunya surt del son latent per defensar el jutge màrtir. Espanya ha transformat un jutge en polític, i aquest ja medita omplir el buit del número 2 de la candidatura d’Alfred Bosch a la ciutat de Barcelona. La jugada pot acabar de manera nefasta per Madrid. Aquest migdia, centenars de persones –incloses personalitats de l’ANC, Òmnium, ERC i ICV– s’han concentrat davant la seu del TSJC per donar escalf al magistrat que ha començat a omplir portades després que comencés a ser perseguit per escriure un esborrany de la Constitució Catalana en el seu temps lliure.
 

L’Estat és així. Davant la dicotomia entre diàleg i modernitat, Madrid sempre ha triat la humiliació i la Inquisició. La suspensió de tres anys, per por a no expulsar definitivament Santiago Vidal, ho torna a posar en evidència, el mateix dia que el Tribunal Constitucional ha tombat definitivament l’impost als dipòsits bancaris que volia la Generalitat. I esperin, que avui Soraya Sáenz ha justificat la decisió del CGPJ espanyol amb l’argument que “és per despolititzar la justícia”. I ho diu tan tranquil·la com si a Espanya cap partit hagués nomenat cap òrgan judicial. El propi president del TC, per començar, és militant del PP i això és només la punta de l’iceberg. Se’ns pixen a la cara i diuen que plou. Ara ja n’hi ha prou, el got fa temps que vessa. És l’hora de sortir de la son latent i tornar a empunyar l’estelada de la pau i la llibertat.
 

Paral·lelament a això, l’enrenou ocasionat pel poder judicial espanyol ha deixat en un segon pla el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries català, que tirava enrere ahir les cinc esmenes referents a les estructures d’Estat pactades per CiU i ERC per incloure als pressupostos que es votaran la setmana vinent. Avui aquests dos partits han presentat un nou acord d’esmenes, en la línia del procediment seguit per a constituir la seguretat social pròpia, que sí que ha estat acceptada, i que es donarà a conèixer com a sistema de protecció social. Quan l’engranatge funciona, Catalunya avança.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés