Dilluns, 25 de maig de 2020 - Edició 669
La República

Espanya regala un cavall gran de fusta a Catalunya

“No s’entén, però respecto plenament les decisions de l’àmbit judicial”. Aquesta ha estat la resposta d’Artur Mas a la notícia que s’ha conegut avui, l’admissió a tràmit de les querelles […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 22/12/2014

“No s’entén, però respecto plenament les decisions de l’àmbit judicial”. Aquesta ha estat la resposta d’Artur Mas a la notícia que s’ha conegut avui, l’admissió a tràmit de les querelles contra Mas, Ortega i Rigau pel 9N per part del TSJC. No sense tirar d’ironia, Mas ja ha deixat clar que aquesta no se la pensa engaltar. Queda evident que cal persistir en la petició de demanar la convocatòria urgent d'eleccions anticipades.
 

La resposta d’Espanya va lenta però està ben treballada. Podemos, com explicava ahir en Guifré, s’està convertint en el veritable cavall de Troia que pretén fer saltar el procés barrejant casta amb independència. Pablo Iglesias ha passejat aquest matí el seu discurs fàcil acompanyat de múltiples cants de sirena pels mitjans públics catalans. Iglesias demana que els catalans ens oblidem de tot i el votem fent-li confiança cega per a què iniciï un hipotètic nou procés constituent a Espanya. Altre cop l’eterna pastanaga.
 

La resposta d’Esquerra Republicana, ha estat franca i clara: l’únic que farà és allargar el miratge. A la xarxa fa molts dies que creix la malfiança contra aquest partit, amb el record del fracàs del “revolucionari” Felipe González. L’atac d’ahir a la CUP ha despertat algunes consciències, entre les quals la de Joan Herrera que encara que tard, li ha vist les orelles al llop.
 

Ara mateix les darreres enquestes donen d’1 a 2 diputats per a Izquierda Unida+ICV al Congreso espanyol. Fa un any els en donaven de seixanta a vuitanta, com a UPyD. A Catalunya, la formació d’Herrera cediria la meitat del seu patrimoni, i podria quedar-se en 6-8 diputats, fins i tot darrera de la CUP. Podemos es veu tant forta que ha rebutjat reiteradament qualsevol coalició amb IU o ICV, la qual cosa ha fet saltar totes les alarmes a la formació verda, que segueix cridant enmig del desert: “Pablo Iglesias no pot derrotar tot sol Artur Mas”, ha dit Herrera.
 

Si Iniciativa hagués estat més valenta i hagués fet l’aposta per la independència, amb el procés constituent i el nou estat català, Podemos desapareixeria i ICV podria seguir ocupant tranquil·lament l’espai del partit verd del nou Parlament. Ells creien que mantenint l’ambigüitat potser perdien algun vot sobiranista que es podien permetre, i es troben que en perdran encara més per l’altre flanc. Però per aconseguir això, cal que Iniciativa faci el pas endavant que la seva direcció no té prou valor per a fer.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Relacionats