Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Espanya perdria una guerra comercial amb Catalunya (26/9/2018)

|

- Publicitat -

Espanya perdria una guerra comercial amb Catalunya (26/9/2018)
Espanya no té cap opció, tècnicament, de guanyar una guerra de preus o similar amb Catalunya, amb independència del que diguin des de la seva caverna mediàtica i encara menys determinats líders polítics o funcionaris com inspectors o jutges.
Les millores de l’economia espanyola, després de gaudir de contínues aportacions públiques, en un favoritisme descarat, són clares, i ja no és el que era. El 30% del PIB de tot l’estat ja no es concentra a Catalunya. Tanmateix, aquesta és una fortalesa aparent, ja que s’ha recolzat en el suport públic, un endeutament general que toca a la seva fi.
L’economia catalana és exportadora, i si bé Espanya intentaria bloquejar-la, tothom sap que si s’importa és per motius de mercat, els quals no podrien ésser assumits, en forma de costos, pels espanyols, els quals veurien com s’encareixen molts productes i serveis, que ara provenen de Catalunya.
Els consumidors catalans, en canvi, i aquesta és una victòria important de partida, no notarien cap o molt poca pressió, i potser fins i tot podrien millorar, atesa la voluntat competitiva del seu teixit productiu i de serveis, el qual viu acostumat a guanyar-se les garrofes en entorns altament competitius.
En general, les empreses espanyoles no sabran com fer-ho, per compensar en sous i en compres, els bens i serveis que ara es produeixin a Catalunya amb menys medis i amb més voluntat. La contractació de personal és un símptoma clar d’aquesta realitat: la precarietat laboral demostra una proximitat amb la realitat de la demanda, la qual pot fluctuar en funció de la temporalitat i de les modes, però també de la pressió en forma de males infraestructures o els impostos en forma d’inspeccions.
En una economia globalitzada, l’economia exportadora, com la catalana, viu en el seu ambient, i en canvi, la que ha trobat un forat de ganga per a les importacions, com els hi passa als espanyols amb els productes i serveis catalans, ho passen malament, ja que no troben cap substitut de la mateixa qualitat i preu.
 
©1 Vicenç Plans, periodistavplans@gmail.com, facebook, @vplans3, https://vplansperiodista.webnode.cat/
(1)Permesa la reproducció total o parcial d’aquest escrit citant la font.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut