Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Espanya, capital: Madrid… i Barcelona?

Després d'anys de negació de la realitat, de no oferir res a Catalunya a banda d'una creixent hostilitat, i de minimitzar l'auge de l'independentisme donant la sensació que era una […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 24/11/2014

Després d'anys de negació de la realitat, de no oferir res a Catalunya a banda d'una creixent hostilitat, i de minimitzar l'auge de l'independentisme donant la sensació que era una bogeria d'Artur Mas, voldrà el govern espanyol començar a 'solucionar el problema'? En vigílies de la visita de Rajoy a Catalunya dissabte, la cadena de televisió 'Bloomberg' diu que l'executiu es planteja traslladar el Senat a Barcelona. Què hi ha de cert? De moment, els únics fets consumats de l'Estat són l'oposició fèrria al 9N, la querella a Mas, Ortega i Rigau -sobre la qual haurà de decidir un jutge conservador del TSJC- i el cop de porta a un nou model de finançament, que el propi PP va prometre l'any passat. Mentrestant, el PSC ha proposat que Barcelona sigui la cocapital d'Espanya quan l'estat federal que proposen sigui una realitat.

Amb el bipartidisme espanyol en les hores més baixes, però, dóna la sensació que qualsevol proposta que ara facin tant uns com altres està destinada al fracàs per la poca credibilitat i el cansament de la gent a confiar en ells. S'imaginen Barcelona, de sobte, just després de ser la seu d'una manifestació de gairebé 2 milions de persones demanant la independència, sigui la co-seu de la sobirania espanyola -que de manera inherent priva la sobirania catalana? Per bé que allotjant només l'inútil Senat a Barcelona no es podria considerar que la capitalitat és compartida, algú ho compraria? Per l'espanyolisme a la dreta de Rajoy només aquest gest li semblaria una humiliació, mentre que molts sectors a Catalunya els semblaria engrunes, una altra imposició i el poble encara no hauria tingut veu per decidir.

A tot això, l'expectació és creixent sobre el que pugui dir Artur Mas aquest dimarts. Com que no ha lligat cap candidatura de país i qualsevol idea de plebiscitàries esta molt verda tenint en compte la dispartitat de missatges dels partits, no es preveu que anunciï la data d'eleccions. El temps se li acaba, però, i en menys d'un mes hauria de cridar la gent a les urnes si no vol barrejar els comicis catalans amb els locals o estatals. Abans d'això, podrien les forces independentistes posar seny i treballar junts deixant per un moment les enquestes a banda? Si bé aquest diumenge El Periódico apuntava a menys escons entre CDC i ERC junts que separats -però en qualsevol cas menys de 68-, avui GESOP també diu que el 52% de catalans volen la plena sobirania per un 38% que la rebutgen -i un 10% que no es defineixen. Sobre una DUI, el 46% de la població la signaria i el 34% no la compraria. Ara bé, tot s'anirà en orris si hi ha desbandada.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014