Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

Escenaris que s’obren després de la darrera proposta de finançament

Si el Govern de l’Estat fa una proposta de finançament que ens permeti assolir i consolidar en el darrer any d’aplicació del model almenys 3.800 milions d’euros en els terminis […]

David Minoves
David Minoves 11/07/2009

Si el Govern de l’Estat fa una proposta de finançament que ens permeti assolir i consolidar en el darrer any d’aplicació del model almenys 3.800 milions d’euros en els terminis previstos per l’Estatut, i que situi Catalunya en el 105 del rànquing de recursos per càpita, el Govern de la Generalitat i els partits que li donen suport l’acceptaran. No serà l’horitzó ideal per Esquerra, però si que donarà compliment al que preveu l’Estatut aprovat, i aportarà com a mínim els recursos proposats ara fa un any per la Cambra de Comerç de Barcelona. Es complirà així l’acord d’actualització de l’Entesa Nacional pel Progrés proposat per Esquerra, signat l’abril d’enguany, i es reforçarà l’aposta estratègica de l’actual Govern de la Generalitat de Catalunya.

Si el Govern de l’Estat fa una proposta per sota de la línia vermella marcada per Esquerra i Esquerra no l’accepta, el Govern de la Generalitat s’hauria de plantar i rebutjar la proposta, tal i com preveu l’acord d’Entesa Nacional pel Progrés revisat ara fa pocs mesos. Si això passa, no podrem dir que tenim un gran acord, però serà el primer cop en la història de la Generalitat restaurada que el Govern rebutjarà una mala proposta, tot fent prevaldre els interessos de país per davant dels de partit. En aquest cas, caldrà exigir als tres partits que donen suport al Govern que actuïn de manera coherent a Madrid i votin en contra de la LOFCA (si es que aquesta llei finalment veu la llum) i a la proposta de pressupostos generals de l’Estat per a 2010, ja que ningú entendria que es donés oxigen a un PSOE que no compleix amb Catalunya i ni amb el que preveu l’Estatut.

Però si un sol partit pretén que el Govern accepti una proposta que quedi per sota de la línia vermella marcada per Esquerra sense esperar el seu vist-i-plau, s’estarà incomplint l’acord d’Entesa Nacional pel Progrés. Una actuació unilateral trencaria l’acord polític i de confiança que dona sentit a l’actual Govern.

Diuen que la proposta és la definitiva. I estem cansats d’esperar davant els reiterats incompliments. Però ara no és moment de defallir. Cal seguir negociant, però ni eternament ni a qualsevol preu..