Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

Errors que es paguen cars

A Catalunya, avui tot el protagonisme se l'ha endut la família Pujol. Tant l'expresident, Marta Ferrusola, com els fills imputats han celebrat una reunió familiar als jutjats. Com els deia […]

El Dietari del Procés 27/01/2015

A Catalunya, avui tot el protagonisme se l'ha endut la família Pujol. Tant l'expresident, Marta Ferrusola, com els fills imputats han celebrat una reunió familiar als jutjats. Com els deia ahir, les acusacions de tràfic d'influències d'Oriol Pujol, que podrien implicar el president Mas, han estat excusa suficient per Esquerra Republicana per dur Mas a la comissió que presideix David Fernández, després de la renovació del pacte de legislatura. ERC havia evitat fer-ho en quatre ocasions anteriors al·legant que esperaven que el gest sortís del propi president.

La reacció del govern no s'ha fet esperar i ha anat en la línia del que s'esperava. El portaveu Homs ha criticat l'actitud dels republicans i l'ha titllat d'electoralista. Però ha anat un pas més enllà: ha dit que aquest fet distorsionava el clima d'entesa perquè el 27 de setembre se celebrin aquestes eleccions plebiscitàries. CiU fa la perillosa vinculació amb el procés que tant irrita a la ciutadania, i això fa saltar la CUP que ha posat en tela de dubte el compromís del govern amb el procés. 'Mas s'embolica amb la Senyera per tapar la corrupció' serà el que no trigaran a dir des del Madrid pur. La CUP per altra banda ja s'havia desentès de les converses pel full de ruta la setmana passada i ara demana que aquestes es reprenguin en el marc d'un organisme similar al del Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

A Alemanya i a Europa, avui tot el protagonisme se l'ha endut el setantè aniversari de l'alliberament del camp de concentració més intens i sanguinari del nazisme: Auschwitz. Angela Merkel tornava a demanar perdó ahir pels crims comesos durant aquest període, els assassinats, l'opressió a gent innocent. Merkel deia sentir vergonya de tenir aquesta taca tan gran en la història del seu país. Hi ha hagut molts homenatges a les víctimes arreu d'Europa, fins i tot a Espanya, que ha fet un exercici màxim d'hipocresia. L'Estat recorda les víctimes del nazisme, però mai ha condemnat el franquisme ni ha demanat perdó per quaranta anys d'horror en silenci. I per què? Perquè ells sí que van guanyar la guerra.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés