Dissabte, 20 d'agost de 2022 - Edició 1486
La República

Ens volen col•lapsar el país

Ara  i  aquí  a  Catalunya necessitem molts més  Mossos D'Esquadra.  De  fet, la convocatòria  de 500  places  encara  es  queda  curta. El  que  és  intolerable és  que  que el govern […]

Josep Maria Loste 16/06/2017

Ara  i  aquí  a  Catalunya necessitem molts més  Mossos D'Esquadra.  De  fet, la convocatòria  de 500  places  encara  es  queda  curta. El  que  és  intolerable és  que  que el govern espanyol  posi  bastons  a les  rodes  –per raons  econòmiques, que de fet  són  polítiques-  tot  argumentant  que només  es  poden  crear  50 places.  A més, és inexplicable  que  el govern de  Madrid  pretengui  “posar cullerada” en una qüestió que no té competències. El  que passa és que  actualment  l’administració espanyola  ja  no respecta absolutament  res de res.

No hi ha  dubte que en aquests  moments  caldria  doblar  les  plantilles, no només  de la Policia  de Catalunya, sinó  també  dels  bombers, dels mestres, dels metges  i dels funcionaris de  justícia;  si  no  volem  quue el país català  vagi  cap  al  col•lapse  més absolut. A vegades  em pregunto  si, de fet,  en comptes d’aplicar  l’article  155  de CE (molt complicat a efectes  pràctics)  el que realment està intentant  l’executiu  espanyol  és  col•lapsar els  serveis  públics  de Catalunya  i  bloquejar  les vies  i mitjans  de  comunicació; és a dir,  els aeroports,  els trens, les   carreteres  i  els ports. El que va  succeïr fa  unes  setmana  a l’Aeroport del Prat es  molt  significatiu.  En qualsevol cas,  és imprescindible tirar  endavant la  convocatòria  de les  500  places de   Mossos,  altrament  tindrem  un país  de molt  baix  nivell (amb poca  qualitat de  vida). A més, ara i aquí, ens calen més  comissaries en el  conjunt del territori.

En síntesi, necessitem  més Policia  de  Catalunya  arreu  dels nostres pobles, viles i  ciutats. Ens cal  un millor desplegament dels efectius  i  cal  tenir  molt  en compte  les  zones, que potser no són les de més  població  de  Catalunya, però  que  són  territoria  molt geoestratègics. En aquest  cas  ens  trobem, per exemple, amb la comarca de  L'Alt Empordà, un territori  que és  la  entrada  terrestre  a  Catalunya  -per  carretera i  ferrocarril-  en què  cada  any  entren la gran majoria de  turistes  europeus  que  visiten el  nostre país. Per  altra  banda, l’Alt Empordà  és un territori  molt  disseminat i molt  complicat,  amb  gran quantitat  de   municipis  mitjans  i petits  i  dos  fronteres oficials  i  tres entrades  i  sortides  més –extraoficials-  cap a Europa. En  aquest  sentit, en un territori  tan sensible  i -per tal d’evitar  ensurts  i col•lapses arreu  del país- cal  esmentar que, per racionalitat geogràfica i política, a Portbou faria  falta una comissaria  dels Mossos amb tots els ets i uts. En síntesi. Necessitem molts  més Mossos  d'Esquadra arreu  del  país, però,sobretot,  a les zones transfrontereres, com per  exemple  a  Portbou  i  a  La Jonquera.