Dijous, 29 d'octubre de 2020 - Edició 826
La República

Encarrilar una trajectòria política

Torno a  estar  esperançat. De fet, des de fa  setmanes estava molt pessimista en relació amb el  futur immediat de la nostra  nació catalana. Tot eren notícies negatives i  l’evolució […]

Josep Maria Loste
Josep Maria Loste 20/07/2015

Torno a  estar  esperançat. De fet, des de fa  setmanes estava molt pessimista en relació amb el  futur immediat de la nostra  nació catalana. Tot eren notícies negatives i  l’evolució dels  fets  ens portava  a la  catàstrofe més  absoluta. Sembla  que s’ha redreçat el rumb. La consolidació de la llista unitària  sobiranista/independentista, encapçalada per l’exdiputat  al Parlament  Europeu Raül  Romeva,  representa un  acord  vital de les  forces  politiques  i de la societat  civil  per  seguir  bategant  amb  força. El camí  encara  serà  llarg, i gens  fàcil, però sembla  que  s’encarrila  una trajectòria  política que des de fa mesos  estava  molt  coll  avall.

Avui  manquen  69 dies per a la data històrica del 27-S;  ara  és tasca de tots  multiplicar  els arguments  a  favor  de la llista  encapçalada pel  Raül Romeva. Ara ens trobem en un moment  clau per seguir  avançant, però és que  l’alternativa  a  això és la regressió  més absoluta, perquè  a hores  d’ara no existeix  cap  proposta  concreta de  l’anomenada  “tercera  via” ; ni , molt menys, l’Estat  espanyol  tampoc no  s’ha  mogut  ni un mil•límetre, només s’escolta el repetitiu argument  del dogmatisme  constitucional. A hores d’ara  la  no existència  d’aquesta  llista unitària a  favor del país  implicaria  una regressió política, social, econòmica i lingüística  en  tota  regla. A més, d’això en tenim  un exemple molt  clar i molt  proper  en el temps : el pacte a l’Ajuntament  de  Lleida  entre  el PSC de l’Àngel Ros i Ciutadans;  aquest  acord, ni que sigui només en l’àmbit municipal,  implica  que  el català deixa de ser  llengua  preferent a la capital de les  terres  de Ponent. Imaginem-nos,  per un segon, que podria passar, que podria  significar  si s’articulés al govern  de la  Generalitat  un executiu unionista  entre Ciutadans, el PSC i el PP, amb  ICV i Podem com a  convidats de  pedra. Seria  un retrocés  històric del qual  no  ens  en podríem recuperar  mai més i , en el camí, es podria  perdre, definitivament, la  nostra joiosa  llengua  catalana.

Doncs bé, ara  que ja tenim una llista  de  país molt transversal  és obligació de  tots posar tota la carn a  la graella. Cal defensar  i  irradiar l’argumentari  d’aquest acord  vital  des de  tots els racons  de  la geografia  catalana.  Cal  enfortir-nos  i enfortir  la societat  catalana  per tal de  fer possible  poder  votar   a  favor del  dret a l’autodeterminació  i poder  avançar, en un veritable  procés  constituent,  fins a la  veritable  llibertat  nacional.

Relacionats