Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Els preus de l’energia i dels aliments amenacen l’estabilitat internacional

Junqueras adverteix que l’encariment de l’energia i dels aliments posa en perill l’estabilitat mundial Dakar (Senegal), 8 de febrer del 2011. L’eurodiputat d’Esquerra, Oriol Junqueras, ha alertat avui, al Fòrum […]

Oriol Junqueras
Oriol Junqueras 08/02/2011

Junqueras adverteix que l’encariment de l’energia i dels aliments posa en perill l’estabilitat mundial

Dakar (Senegal), 8 de febrer del 2011. L’eurodiputat d’Esquerra, Oriol Junqueras, ha alertat avui, al Fòrum Social Mundial, que milions des persones de països en vies de desenvolupament tenen dificultats per adquirir aliments, arran del recent augment dels preus de l’energia i dels aliments a nivell mundial. L’eurodiputat republicà ha advertit que la manca d’accés als aliments pot desencadenar noves revoltes populars, que faran pujar encara més el preu de l’energia.

En el marc de la conferència del grup parlamentari dels Verds-ALE al Fòrum Social Mundial, titulada ‘Acaparament de terres i d’aigua a l’oest de l’Àfrica’, Junqueras ha dit: ‘Davant de la greu situació de manca d’accés als aliments, els governs del primer món han d’actuar immediatament per estalviar energia, invertir en fonts alternatives i incentivar la producció agrícola amb criteris de proximitat al consumidor’.

L’eurodiputat d’Esquerra ha recordat que els preus energètics elevats han incentivat la producció de biocombustibles i, per aquest motiu, moltes multinacionals han comprat grans extensions agrícoles. D’aquesta manera, milions de pagesos de països en vies de desenvolupament s’han quedat sense les terres on practicaven l’agricultura de subsistència i, amb la pujada dels preus dels aliments, tenen dificultats serioses per adquirir productes alimentaris.

‘Cal una redistribució més equitativa de la renda. No pot ser que, al primer món, el sector bancari hagi acaparat l’increment de renda dels darrers anys, mentre que als països en vies de desenvolupament hagi quedat en mans de companyies exportadores i de la classe dirigent corrupta. Si la renda es concentra, el consum en queda molt afectat, i l’economia s’estanca’, ha explicat Junqueras.

En aquest sentit, l’eurodiputat ha remarcat que els països que se’n surten més bé de la crisi són precisament els que millor han distribuït la renda, com el Brasil, l’Índia o la mateixa Alemanya, amb l’esforç que han fet els governs Schröder i Merkel fet per invertir en política educativa.