Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Els partits, com sempre arrossegats pel poble

“Unitat, unitat, unitat…”. Va ser la proclama més corejada aquest diumenge a la plaça Catalunya de Barcelona en l'acte d'ANC i Òmnium. Els ciutadans tirant del carro, pressionant els polítics, […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 20/10/2014

“Unitat, unitat, unitat…”. Va ser la proclama més corejada aquest diumenge a la plaça Catalunya de Barcelona en l'acte d'ANC i Òmnium. Els ciutadans tirant del carro, pressionant els polítics, arrossegant-los. Com sempre. I és que… Haurien començat a virar els partits cap al dret a decidir i el sobiranisme si a la manifestació de rebuig a la sentència del TC de 2010 el govern no hagués tingut ningú darrere? S'haurien presentat CiU, ERC, ICV i la CUP amb l'autodeterminació al programa de les eleccions de 2012 si un milió i mig de persones no haguessin sortit al carrer dos mesos abans? Hi hauria hagut pacte de pregunta i data sense la Via Catalana? I convocatòria oficial de consulta sense V? La reunió gairebé improvisada de 110.000 persones ha de forçar les formacions sobiranistes a remar junts per aconseguir un mar de paperetes el 9N, i de moment sembla que ho està aconseguint.

Les converses han estat frenètiques aquest dilluns entre CiU, ERC, CUP i fins i tot ICV, desorientada en una muntanya russa des de fa una setmana, i a qui estan estirant els altres partits sobiranistes d'esquerres. La Candidatura d'Unitat Popular va fer un llistat d'onze condicions per donar suport al 9N i el govern, fa servir el document com a punt de partida per unir CiU amb la resta de grups com a mínim fins el 9N. La necessitat de desobeir en cas de suspensió espanyola és el punt de desacord, de moment. En qualsevol cas, tot i que sembli el món al revés, les propostes cupaires són centrals i els negociadors de la candidatura s'han convertit en una referència del seny per tirar endavant sense tacticismes.

Unitat, urnes i independència, és el que reclamava Carme Forcadell diumenge. La unitat està en procés, així que abans d'anar al segon -i al tercer- pas s'ha d'assegurar el primer. Molta gent diu: “I després de la votació, què? Ni hi haurà mandat democràtic arran del 9N ni unitat!” Una votació com s'havia concebut tampoc assegurava cap pas immediat de l'executiu o la continuació de la unitat d'acció entre els partits. L'acord era analitzar entre tots a partir del 10 de novembre els resultats sense assegurar res més enllà -les eleccions avançades haurien estat, de ben segur, la sortida tard o d'hora. Ara la situació post 9N serà la mateixa -ho vulguin o no Rajoy i Duran- així que el que en surti de tot plegat potser no és tan diferent. Per això, les 110.000 persones de diumenge, Òmnium i l'ANC  tenen clar que s'han d'emetre el màxim nombre de paperetes en tres diumenges. I els de moment 24.000 ciutadans que s'ha ofert com a voluntaris també.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014