Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

Els municipis, l’entusiasme i la fortalesa

La campanya de les eleccions municipals del 24 de maig es preveu  dura  i complicada. Aquests comicis locals, ja  molt influenciats  pel caràcter plebiscitari de les properes eleccions al Parlament […]

Josep Maria Loste 11/05/2015

La campanya de les eleccions municipals del 24 de maig es preveu  dura  i complicada. Aquests comicis locals, ja  molt influenciats  pel caràcter plebiscitari de les properes eleccions al Parlament de  Catalunya del  27 de setembre, s’han convertit  en unes votacions molt  enrevessades  a causa  d’unes enquestes, publicades pel  grup Godó – molt provocatives i manipuladores-  així  com per  l’ofensiva del govern espanyol, i els partits assimilacionistes, contra la immersió lingüística a l’escola, cosa  que té  una influència  cabdal  en el món  local.

Aquesta serà una campanya dura, i potser conflictiva, perquè  els  assumptes  polítics  locals es barrejaran amb  les qüestions generals de  rabiüda actualitat, tant pel que  fa  als  temes del contenciós Catalunya/Espanya com dels diversos afers polítics de  corrupció. Actualment  l’ambient polític està completament a  flor de  pell i, en conseqüència,  la més  mínima espurna pot  fer  saltar  el debat tumultuós amb tocs  molt  histriònics. El que és indubtable és que els  sondejos preelectorals  han escalfat molt, en el sentit negatiu del terme, tot l’inici  de la campanya  electoral; a més, és de preveure que fins el darrer  dia  que es puguin publicar enquestes alguns mitjans molt poderosos  intentaran influir en  el resultat del 24-M. 

Aquesta  serà una dura campanya perquè tots els actors  polítics s’hi juguem molt, però el poble de Catalunya –amb els seus pobles, viles  i ciutadans al capdavant- encara s’hi  juga més. La situació econòmica continua  molt precària i preocupant, i la majoria dels municipis, que  veuen  retallats  els seus pressupostos,  han de fer  front a gravíssims  problemes  socials  de  tota  mena. En aquest sentit, es necessari esmentar que  en sectors molt mal finançats a Catalunya, com són l’ensenyament o la sanitat, les corporacions locals han  contribuït a evitar autèntics  desastres  socials. De tota  manera, aquesta  campanya  tan dura hauria de servir  perquè  el poble sigui conscient que  des dels ajuntaments també  s’ha  de bastir una autèntica  construcció nacional. Des dels  municipis caldrà  blindar la immersió i la  normalització lingüística, així  com un  autèntic estat del benestar  català  que ara  es troba  en hores molt  baixes. Des del poder  local, com a autèntica  administració  de proximitat, caldrà irradiar tot  l’entusiasme i  la fortalesa possible per tal  de moure  uns escenaris polítics que són granítics. La campanya serà  dura, però les eleccions  del  24-M són molt importants per a tots els catalans.