Edició 2114

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 09 de maig del 2024
Edició 2114

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 09 de maig del 2024

Els altres refugiats

|

- Publicitat -

Els altres refugiats
Ja estem arribant al Nadal i encara no tenim notícies dels refugiats que havíem d’arribar al nostre país després d’entrar a centreeuropea fugint de la guerra de Síria i de l’anomenat Orient Pròxim. Sí, parlo d’aquells que vam omplir les nostres pantalles i els nostres mitjans de comunicació durant tot l’estiu i especialment els darrer trimestre de l’any que acabem.
Molt s’ha parlat i molt s’ha dit sobre la necessitat de l’acollida, la crisi i el conflicte que ha produït la situació i com ho estant afrontant els governs dels diferents països de la ‘ruta dels refugiats’ i també i dels reaccions i els compromisos, o la falta dels compromisos, de la resta dels estats, entre ells l’Estat espanyol. De moment, sembla que només ha arribat un petit, minúscul, grup de 12 refugiats a través dels acords del ministeri amb diverses oenagés. Una xifra massa escarransida per ser simbòlica i per tant molt més a prop de ser un nombre ridícul i circumstancial a l’espera de que passi el període electoral actualment convocat. Podria tenir efectes en l’opinió pública, o així ho consideren? Ben segur que després dels dia 20 de desembre, potser, tornarem a tenir notícies oficials.
Mentrestant també ens oblidem gairebé del tot d’altres refugiats que geogràfica i històricament estan molt més pròxims i que recentment, el passat octubre, van patir els efectes de fortes pluges torrencials i intenses ratxes de vent que van causar grans inundacions i destrosses. Són als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf, al sud d’Algèria i els informes de dany parlen de més de 30.000 persones que han perdut l’habitatge (haimes o cases de construcció, amb destrosses de pertinences i de reserves d’aliments), a més de les destrosses a les escoles, hospital, dispensaris mèdics, magatzems, centres socials, etc.
Es calcula que el 80 % de la població, de prop de 200.000 refugiats, ha estat afectat. Per donar una mínima resposta a aquesta situació calen suports i donacions per obtenir mantes, equipament domèstic bàsic, material higiènic i per a la rehabilitació d’edificis.
Per això al novembre es va posar en marxa una campanya d’emergència que ha tingut molt poc ressò mediàtica i una acollida centrada sobretot en el món local, organitzacions i famílies d´acollida dels infants sahrauís que passen l’estiu cada estiu a ciutats nombroses ciutats catalanes.
Ens estem oblidant dels refugiats de la guerra de Síria, però a més a més, aquest tema ens tapa la nostra visió de la greu situació d’altres poblacions refugiades com la sahrauí que ja porta 40 anys malvivint a immensos campaments en ple desert. Des Catalunya no podem ser aliens a la situació de les persones desplaçades i refugiades sahrauís com tampoc amb els milers i milers de sirians i d’altres nacionalitats que fugen de les bombes i la crueltat de la guerra.
La definició més oficial per a les poblacions refugiades diu que són les persones que fugen dels seus països perquè la seva vida, seguretat o llibertat han estat amenaçades per violència generalitzada, agressió estrangera, conflictes interns, violació massiva dels drets humans o altres circumstàncies que han pertorbat greument l’ordre públic.
I encara podríem també parlar d’altres, de molts altres, refugiats que ja estan a casa nostra i conviuen o sobreviuen entre nosaltres, que sí que responen a aquesta definició amplament però que no tenen cap reconeixement ni acollida: ucrainians, palestins, centreafricans…

Publicitat

Opinió

Minut a Minut