Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Els ajuntaments diuen prou

Les reformes del govern espanyol, millor dit, la regressiva contrareforma centralitzadora i antisocial continua fent camí, com una piconadora, amb la mà uniformista del PP (amb la inestimable ajuda de […]

Josep Maria Loste
Josep Maria Loste 08/07/2014

Les reformes del govern espanyol, millor dit, la regressiva contrareforma centralitzadora i antisocial continua fent camí, com una piconadora, amb la mà uniformista del PP (amb la inestimable ajuda de la reaccionària FAES). Tant en l'àmbit de l'educació, amb la inefable llei Wert, com en l'àmbit de la justícia i, sobretot, en la qüestió de l'administració local, la insensibilitat de l'executiu de Rajoy envers la democràcia de proximitat és total. Això és quelcom terriblement lamentable. Però el món local català ha esclatat: 850 municipis de Catalunya s'han plantat. Han dit prou .

Sense cap dubte, la pretensió dels conservadors espanyolistes és laminar les competències i impulsar la privatització dels serveis locals. Això, a més de ser una aberració antisocial –els ajuntaments són el mur de contenció de molts drames humans i violències primàries provocades per la crisi estructural i les injustícies socials punyents que patim en l'actualitat–, posa clarament en dubte una qüestió primordial de l'ordenament jurídic com és l'autonomia local. Aquesta normativa en qüestió, amb el pompós i estrafolari nom de “llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local”, és un autèntic torpede contra la línia de flotació de la cohesió social i l'equilibri territorial, que no s'hauria de poder aplicar, de cap de les maneres, a casa nostra. Ara i aquí, ens cal amb urgència una llei catalana de governs locals, ja que l'administració local, els ajuntaments, és la baula més feble de l'administració pública; però, per contra, és la més propera al ciutadà; és a dir, necessita un cert blindatge per poder ser efectiva i complir la seva funció correctament, especialment en la posada en pràctica del poc estat del benestar que encara ens resta. En síntesi, en aquests moments tan difícils no podem acceptar de cap manera la imposició, d'una manera autoritària i prepotent, de l'agenda recentralitzadora del govern espanyol en un àmbit tan estratègic i bàsic com és el món local. Els municipis, però principalment els ciutadans de Catalunya, no podem permetre que les polítiques opaques, intolerables i anticatalanes del PP posin en risc greu qüestions bàsiques de l'àmbit social, educatiu i cultural que, d'altra banda, la majoria d'ajuntaments amb relativament poc pressupost (ajuntaments petits i mitjans) gestionen, propers al ciutadà, tot coneixent bé la realitat del territori.