Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

El tren de l’Eurodistricte i les interconnexions vitals

Les mobilitzacions –socials  i/o territorials- ben planificades  sempre tenen èxit. En aquest sentit es veu que el tren de nit de París/ Cervera(Portbou es podria recuperar. Seria  una mena de […]

Josep Maria Loste 24/12/2016

Les mobilitzacions –socials  i/o territorials- ben planificades  sempre tenen èxit. En aquest sentit es veu que el tren de nit de París/ Cervera(Portbou es podria recuperar. Seria  una mena de “regal de Nadal” del govern  francès  i la SNCF (la companyia estatal ferroviària  francesa)  als usuaris del tren convencional i, per  extensió, a la Catalunya Nord. D’aquesta manera, segons fonts  ben informades de diversos mitjans de Catalunya Nord i d’associacions d’usuaris del tren convencional a l’Estat francès, a  causa de les fortes mobilitzacions  socials, dels sindicats del Nord, dels usuaris i del territori, el govern de Paris  vol replantejar-se  suprimir  el tren Paris-Cervera-Portbou. En aquest cas,  les  fortes  mobilitzacions  unitàries  haurien  donat  el  seus  fruits. Això seria, representaria  un magnífic  exemple del que hem de fer, els sindicats, els  mortificats usuaris del tren convencional  i  el teixit  associatiu, així  com els nostres representants  polítics, a  la Catalunya/Principat.

Després de la  forta  pressió de la jornada  de mobilitzacions transfrontereres, del  passat  10 de desembre, a Perpinyà, Portbou i Cervera de la Marenda,  i  d’una reivindicació molt  ben articulada  des de la  Regió  d’Occitània, segons  font  ben informades,  fa  la sensació  que  el govern francès  i  la SNCF, pretenen fer  marxa  enrere en relació amb   la supressió  del tren nocturn Paris/Cervera/Portbou. Ara seria  un  bon moment  per iniciar a tot  Catalunya -principalment a les  comarques  gironines  ben coordinada amb  la Catalunya Nord- una forta  campanya  cívica de cartes  i articles  a la  premsa  en paper  i a les  xarxes socials a  favor  del tren convencional i, molt  especialment,  d’una millora  real, -amb autèntica  voluntat política- a  favor de les interconnexions ferroviàries vitals  entre  Portbou i Cervera de la Marenda.  Ara seria  el  moment  més oportú per  endegar  una campanya massiva, de reivindicació social  i territorial,  per tal de  donar  un  toc d’atenció especial  a  Renfe, Adif, el Ministeri de Fomento i  la Conselleria  de Territori i Sostenibilitat  del  govern catala, perquè es posicionin a favor, i blindin,  el tren  convencional  transfronterer de l’eurodistricte   i, sobretot, s’executi  una millora radical de les interconnexions ferroviàries Portbou-Cervera  de la Marenda; encallades des de  fa  massa temps. 

En síntesi, ara  és  el  moment  més oportú de mobilitzar els sindicats, la patronal, tots els parlamentaris gironins,  els alcaldes i  representants  municipals, la Diputació de  Girona, els  consells  comarcals,el teixit  social i comercial i totes les associacions a favor del ferrocarril convencional, per tal de fer possible una gran campanya  a favor  de la revitalització de la línia del tren  convencional del sentit comú,  ben coordinada amb les  reivindicacions  que  es  fan  a la Catalunya  Nord  i la Regió d’Occitània. Ha arribat  l’hora  de  dignificar  de  debò el  tren convencional  Perpinyà/Cervera/Portbou/Figueres/Girona. El tren social, vital, bàsic i territorial  per excel•lència. El tren convencional que  ha permetre ajudar a donar un impuls  econòmic  i social  a tota una  munió pobles  i contrades que no acaben de  trobar una solució als seus  problemes  estructurals.