Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El reconeixement internacional és clau

|

- Publicitat -

“Assaig  General  d’una Revolta” ,magnífic llibre  de Francesc-Marc Alvaro,  que va ser  presentat per Joaquim Nadal exbatlle de Girons exconseller i historiador i pel periodista Germà  Capdevila editor de la Revista   l'Esguard el passat dimecres 9 d'octubre a l'Aula Magna de la Casa de Cultura de Giració.  La conferència /dissertació va estar molt  bé,  tant per  l'autor del llibre com pels presentadors; que el 1-O va passar el que va passar perque no ho teníem tan a tocar  com es podria pensar . I això  va ser així per motius interns, perquè  les  anomenades “estructures d'estat” no acabaven d'estar consolidades i, a més, malgrat que l'Estat Espanyol sigui un estat en decadència, no es va acabar de mesurar la força , el poder i la infuència que pot tenir un Estat contra una nacio sense estat amb poca experiencia politica con és Catalunya.

Al meu entendre  encara hi hauria una altra raó  que pot explicar el fet de no assolir la República Catalana el 1-0  i  els següents dies, tot i arribar molt lluny: la manca de reconeixement internacional de Catalunya i , particularment de la UE. Abans de l'1-0 gairebé tothom pensava, en general ,que algun Estat petit de la UE ens podia reconèixer  .Que si  havia de ser  Irlanda, Dinamarca, Eslovènia o  algun estat bàltic, però  no va ser així.  L'Estat espanyol va tenir una actitud “d'Estat gran”;  en aquest aspecte,  va arribar a comprar voluntats d'alguns Estats petits com els  Bàltics – amb  els  diners  dels  catalans-.

Publicitat

Per altra banda, s'ha de tenir molt present -con diu sempre professor  Josep.M Terricabras- que la UE actualment no existeix: està en construcció  . I en conseqüència són els estats, alguns  d’ells molt jacobins i centralitzat, els que tallen el bacallà  i remenen  les cireres Per tot això  el reconeixement internacional  és un peça clau per aconseguir  una República Catalana lliure i avançada socialment parlant. Cal seguir  persistint i també intentar  convèncer els nostres amics de la UE, d'Europa i d'arreu del món  que la independència de Catalunya seria útil per Europa en  una zona actualment molt calenta com és l'area  del Mediterrani Occidental. Cal articular una diplomàcia de butxaca ; a més de la diplomàcia de debò, per anar treballant el terreny i aconseguir  el màxim nombre de catalanòfils possibles. És una tasca dura, però  s'ha de fer.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut