Divendres, 7 d'agost de 2020 - Edició 743
La República

El municipalisme, determinant per eixamplar el procés

Aquests propers 18 mesos –o els que siguin, no ens hem d’embarrancar en aquesta discussió- han de servir per construir totes les estructures d’Estat necessàries per exercir la independencia. Però […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 29/01/2016

Aquests propers 18 mesos –o els que siguin, no ens hem d’embarrancar en aquesta discussió- han de servir per construir totes les estructures d’Estat necessàries per exercir la independencia. Però abans de fer-la efectiva, a ningú se li escapa que caldrà una última votació en què se superi clarament el 50% de vots. I com eixamplarem el procés? A Escòcia sempre s’ho han jugat a carta de la bona obra de govern del SNP i els ha funcionat, tot i que no de manera suficient quan van fer el referèndum el setembre de 2014.

A Catalunya hem de desitjar un executiu que arrossegui menys critiques –la resturació de la paga doble de 2012 a funcionaris amb un acord unànim a la cambra és un primer pas-. Però no es pot esperar només a una bona reputació de l’executiu Puigdemont. Durant aquest any i mig no es pot perdre el temps i s’han d’aconseguir més suports per la plena sobirania, fins arribar als 2,5 milions per anar bé. I això, sens dubte, s’ha de fer des dels pobles.

El Dietari ha tingut el plaer de parlar recentment amb el president de l’Associació Catalana de Municipis i vicepresident de l’AMI, el convergent Miquel Buch. És un dels màxims exponents del municipalisme, i la seva aposta passa per activar el debat ciutadà des dels ajuntaments. Això serà la clau per garantir un procés constituent amb participació ciutadana que tingui cara i ulls i que pugui arrossegar dubtosos cap al vaixell sobiranista.

De la conversa amb el també alcalde de Premià de Mar també es desprèn que no ens hem de desesperar, ja que tenint en compte que han passat 300 anys des del 1714 i 40 des de l’inici de la democràcia, els no arriba a sis que portem de procés no són res. A més, fa una crida a l’optimisme que va impregnar a gran part dels culés l’etapa Guardiola al FCBarcelona la. Els ‘tribuneros’ també han de desaparèixer en política i, segons Buch, hem de confiar al màxim en el ‘savoir faire’ de Carles Puigdemont. Ara bé, que ningú ho oblidi: en aquests propers mesos, qui haurà de fer la feina de formigueta no és ningú altre que els ajuntaments i les entitats socials, sobretot les agrupacions locals. 

Podeu llegir la conversa sencera en aquest enllaç.

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Relacionats