Dijous, 1 d'octubre de 2020 - Edició 798
La República

El futur serà català o talibà

La  darrera  onada  salvatge d’atemptats  criminals del passat  22/03/2016,  al  cor  de  la capital  d’Europa, posa de manifest que,  principalment  en el conjunt  del  vell  continent vivim, sociològicament  parlant, una […]

Josep Maria Loste
Josep Maria Loste 28/03/2016

La  darrera  onada  salvatge d’atemptats  criminals del passat  22/03/2016,  al  cor  de  la capital  d’Europa, posa de manifest que,  principalment  en el conjunt  del  vell  continent vivim, sociològicament  parlant, una època  molt complicada,  de temps  nihilistes molt accentuats. Aquesta  situació té uns antecedents en el passat que es remunten  als substrats ideològics de les contrarevolucions globals del anys  80 i 90 del segle XX; però  -i això és el més important d’assenyalar- configuren un futur  molt   lleig i regressiu en tot el segle XXI, en què pot arribar  a ser possible  l’anihilació complerta dels  valors de la democràcia,  la justícia  social  i  la racionalitat, hereva  de les  teories humanistes de la Il•lustració de la  Revolució  Francesa  de 1789.

No  hi  ha dubte que, d’entrada, cal esmentar que les  teories de Francis Fukuyama  sobre la “ la fi de la història” de l’any 1991, en què  es plantejava una societat, lineal,  idíl•lica i comandada per un únic sistema capitalista neoliberal (que de fet  era i és terriblement  conservador) han fracassat estrepitosament. El segle  XXI ha implicat i  implica, més que  mai, un retorn (descarnat i desordenat) a la història. El  pitjor de  tot de la  situació actual és que  el  “mal estructural” del retorn  al nihilisme irracional  i obscurantista ( barrejat  i/o  justificat  amb  el fet  religiós)  és una autèntica  “arma letal”  de   doble  sentit. D’aquesta  manera, el  fenomen gijadista (tercermundista i situat  també en el quart món del vell continent i dels  Estats  Units)  pot tenir, ja està tenint, una contrarèplica a Occident, la qual cosa  pot provocar el col•lapse de la democràcia  i la regressió obscurantista més  absoluta. Un exemple claríssim, i molt  cancerigen, de tot això el tenim en l’augment espectacular de la nova extrema dreta populista, amb força  càrrega  nihilista,a Europa o les teories absolutament dogmàtiques i  ultradretanes del candidat Donald Trump. L’expansió  d’aquest gijadisme  nihilista  pot  contribuir a convertir Donald Trump en President dels  Estats Units.  I no ens enganyem,  tant  les teories gjijadistes com  la nova extrema dreta europea i nord-americana impliquen, en la qüestió social, un capitalisme encara més salvatge, injust, insostenible i implacable del que  patim actualment la gran majoria de la població.  En síntesi,per tal de fer front, ideològicament, a la bogeria  de l’actual terrorisme nihilista cal, d’entrada, més Europa i més anàlisi sociològica  acurada. Hem de combatre, de debò,les injustícies, l’obscurantisme postmmodernista i els “inferns personals” del gènere humà del segle XXI. I també recordar les paraules sensates de l’expresident nord-americà Bill Cliton: el futur serà català o talibà .

Relacionats