Dijous, 13 d'agost de 2020 - Edició 749
La República

El 24-M i la primavera catalana

A hores d’ara  ja ens  trobem a menys d’un mes de les eleccions  municipals, les eleccions transversals  i territorials per  excel•lència, però que enguany poden  representar –haurien de  representar-  una […]

Josep Maria Loste
Josep Maria Loste 27/04/2015

A hores d’ara  ja ens  trobem a menys d’un mes de les eleccions  municipals, les eleccions transversals  i territorials per  excel•lència, però que enguany poden  representar –haurien de  representar-  una primera  volta  de les eleccions plebiscitàries, una preparació  per al  gran combat democràtic  del  27-S. De fet, el proper  9  de maig  -dia en que s’inicia oficialment la campanya  de les municipals  del 24-M-  comença  una    carrera “contrarellotge” de  quatre  mesos de molta intensitat  política .

Les municipals  del  24 de maig  tindran lloc en un moment  en què cal que ens repolititzem i adquirim més consciència (social i nacional). Molts dels problemes dels nostres pobles, viles i ciutats no es podran resoldre satisfactòriament  si  la política, en majúscules, no pren una altra dimensió; un caire  transformador, sempre tenint en compte que  el  24-M  exercirem un doble  vot:  pel territori (per la  nostra  localitat)  i per al país català  en el seu conjunt. Per  altra  banda, el 24-M també  estarem votant, el  que jo anomeno, les institucions territorials intermèdies;  és a  dir, els  consells  comarcals  i les  diputacions. Les eleccions  municipals del 24 de maig  no deixen de representar una altra  oportunitat per  exercir  la nostra  sobirania política. Aquestes  hauríen de  ser  les eleccions  de la primavera  catalana, uns comicis  que  ens  tornin  a mobilitzar  de debò i, alhora, que  puguem respondre  als  reptes de la política  de proximitat. Les municipals  també  són unes  eleccions molt geogràfiques i complicades  de gestionar;  en cada un del 947  municipis  de  Catalunya  s’ha de plantejar  una  campanya  diferent i, de vegades, resulta  difícil  computar-ne  els  resultats  i fer-ne  una  anàlisi  acurada.  En qualsevol cas, si que és important d’esmentar  que en aquestes  eleccions caldria -per  damunt  de  tot- sancionar, penalitzar  les llistes  i els candidats sense vinculació  amb el  municipis. És  lleig  presentar-se  a la  ciutadania,  en la festa de la democràcia  per excel•lència,  d’una  forma  fraudulenta, sense  respecte pels municipis  que  vols representar, només per d’interès electoral .

En síntesi, en aquesta  precampanya del 24-M  ja es pot  dir que, de nou,  ens  dirigim  vers una campanya  permanent molt  dura.  Caldrà  estar  preparats i, sobretot, caldrà  fer una  gran esforç,  de sacrifici personal  i col•lectiu, per  comprometre’s per lluitar  per  millorar la situació social i nacional. El 24-M pot començar una nova primavera catalana, depèn de tots nosaltres.

Relacionats